На 18 юни 2019 да почерпят

Макрон призова за диалог с Иран и призова Техеран към търпение

Българският език е петият по популярност в „дарк нет“

Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Двамата са обсъдили борбата с климатичните промени и опазването на околната среда

Мъжете съжаляват за пропуснат секс, жените – за случил се

Масов бой пред Съдебната палата в центъра на София

Ядрените сили с по-модерни арсенали Москва разполага с 6500 срещу 6185 за САЩ

Част от черешите в Сливенско остават необрани заради ниски изкупни цени

Френски милиардер купи аукционната къща на Sotheby’s

Най-голям ръст при заемите до 250 хил. лв.

Суперкомпютър като на НАСА догодина в България (обзор) Технологията ще бъде използвана в медицината, фармацевтиката, автомобилната индустрия, строителството, от климатолози, спецслужби и др.

Могерини: Доверието в ЕС ще пострада, ако не започнем преговори с Македония и Албания

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Деница Златева: Не съм очаквала такава буря заради оставката на Нинова

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин

Обжалват решението на ВАС за минималната заплата Делото е след жалба на бизнеса за нарушена процедура

Чакаме окончателното произнасяне на съда, обяви социалният министър Бисер Петков

Решението на Върховния административен съд (ВАС) за това, че е нарушен механизмът за приемането на минималната работна заплата през 2017 г., ще бъде обжалвано. Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков, който говори пред журналисти. Тричленен състав на ВАС отмени постановлението на Министерския съвет, с което се определи минимална работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лева. Делото се образува след жалба на национално представителните работодатели с аргумента, че решението не е съгласувано на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По думите на Петков правителството, веднага след като е било оповестено решението на ВАС, е взело мерки да започнат консултациите, така че нормативният акт да е стабилен. Преди дни пък стартира процесът по консултации на проекта, което ще отнеме поне месец.

“Ще се изчака решението на втора инстанция, което ще бъде окончателно”, допълни министърът. Според него по-големият въпрос обаче е за договаряне на механизма за минималната работна заплата, каквато е и препоръката на ЕК.

Петков заяви, че не се е отказал да търси съгласие между социалните партньори за договаряне на такъв механизъм въпреки различията, които има между тях. Диалогът обаче е, меко казано, нарушен, след като синдикатите искат ново увеличение на размера на МРЗ, а бизнесът е “за” възможно най-малко администрация и държава при сформирането на индикатора.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.