Областен шеф на съд за неизгодни сделки (обзор)

Бившият областен управител на София Веселин Пенев отива на съд за безстопанственост и неизгодни сделки. Според обвинителния акт той изтъргувал на безценица царските конюшни, продал ведомствен апартамент и наел джип от брат си за лични нужди. Така държавата претърпяла щети.

Скандалната продажба на царските конюшни беше огласена от БСП миналата есен. Имотът от 7,5 дка в центъра на София бил продаден за 90 лв./кв. м. - само 658 870 лв. без ДДС. Той бил разделен на 3 части, за да се намали продажната стойност на всяка и да се избегне правилото, че държавен имот за над 500 000 лв. се продава с решение на МС. Щастливият купувач бил “Евротранс билд” на Янко Иванов, бивш шеф в КТБ. Като се разчу това, премиерът Борисов поиска оставката на Пенев, а прокуратурата провери всички сделки в областната управа. Според нея пазарната стойност на царските конюшни е 10,9 млн. лв., а не половин милион, за колкото е харизана на частната фирма.

Чрез друга сделка Пенев ощетил областната управа с 13 339 лв. Той наел високопроходим джип от фирма за лични нужди, въпреки, че имал служебно БМВ. Причината - живеел в къща в с. Мало Бучино, пътят до която бил стръмен. Ето защо бил джип и шофьор за 19 453 лв. без ДДС на година, който бил на друго дружество, което го давало под наем за 500 лв. месечно на въпросната фирма. Управител на дружеството бил братът на Пенев.

Третото престъпление на областния управител е с ведомствен апартамент на МВР от 179 кв. м. в район “Изгрев”. През 2006 г. апартаментът бил продаден на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров. По-късно се разбрало, че Петров го купил, без да има право, след като вече не бил на служба. Пенев наредил той да бъде отнет от МВР и продаден на търг с начална цена 226 700 лв. Пазарната цена е 336 400 лв и държавата е ощетена с 105 100 лв., твърди прокуратурата. Пенев е на свобода срещу 15 000 лв. гаранция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право