Областната администрация във Велико Търново чества 21-годишнина

Областната администрация във Велико Търново отбеляза 21-ия си рожден ден. На церемонията се събраха областни управители, заемали тази длъжност от 1999 г. до днес, кметове на общини, председатели на общински съвети, директори на териториални структури и всички служители на администрацията.

„Благодаря на екипа на Областна администрация, който въпреки предизвикателствата в нашето съвремие и разнопосочния характер на дейност работи всеотдайно, в името на гражданите от десетте общини, в името на благоденствието на област Велико Търново. Благодаря на ръководителите на институцията през изминалите периоди, защото считам, че приемствеността и традициите са изключително важни, за да утвърдим достойното място на администрацията. Благодаря и на кметовете, и на председателите на общинските съвети, с които сме изградили отлична комуникация, диалог и взаимодействие”, каза губернаторът проф.д-р Любомира Попова в приветствието си към гостите.

В празничния ден на Областна управа – Велико Търново, Регионалният исторически музей представи изложбата „Национални символи от Третата българска държава”. Изложбата включва различни варианти на българския герб, изработени от дърво, метал и текстил. Приетият от Търновската конституция през 1879 г. герб се представя с два варианта, изработени от дърво. Малкият е бил поставен в залата на историческото читалище „Надежда”, където са проведени Третото (1886–1887 г.), Четвъртото (1893 г.) и Петото (1911 г.) Велики народни събрания.

Големият вариант е бил на фасадата на читалището, над входа за залата. Гербът на Народна република България, приет с Конституцията от 1971 г., е илюстриран с метално пластично изображение, което е било поставено върху локомотивна машина. Представени са още щампи върху плат и класьор с емблеми, изработени от търновския завод „Деньо Георгиев” за космическите полети с участието на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Изложбата завършва с надписа, стоял върху фасадата на сградата на Окръжен народен съвет – Велико Търново през 80-те години на ХХ в.

От няколко дни сградата на Областна админинстрация е с ново външно осветление на фасадата, а входът е осветен в цветовете на българското знаме.

Благослов за здраве и успех отслужи отец Славчо Иванов, а кетърингът беше подготвен от ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България