Областната управа на Търново подкрепи искане за 250 065 лв за пътя до Преображенския манастир

Снимки: Областна управа и архив

Областната комисия във Велико Търново за изпълнение на дейности и задачи, свързани с вземане на решения по постъпили искания от общини за предоставяне на средства от републиканския бюджет чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, подкрепи предложение за ремонт на пътя към Преображенския манастир. Решението бе взето на проведено във вторник редовно заседание под ръководството на областния управител проф. д-р Любомира Попова.

Комисията разгледа и одобри едно искане, внесено от кмета на Община Велико Търново, на стойност 250 065.47 лв. То е за финансиране за трайно възстановяване на общински път, водещ към манастир „Свето Преображение Господне“. Искането получи положително становище от комисията и е изпратено към Междуведомствената комисия към Министерски съвет.

Пътят е единствената връзка между републиканския път Русе – Велико Търново и емблематичната света обител. В следствие на паднали интензивни валежи през май и юни тази година техническото и експлоатационно състояние на пътния участък е силно компрометирано. Частично е отнесено асфалтовото покритие и са установени слягания по пътната настилка.

Трасето от 1,8 км, което отвежда от главния път Велико Търново-Русе към манастира е осеяно с дупки, наподобяващи кратери. Стичащата се по стръмния участък вода от поройните дъждове е отмила част от настилката. Автомобилите криволичат и има реална опасност от катастрофи. Виещият се в планинската местност път е обрасъл в растителност и е наполовина стеснен.

„Пътят не е ремонтиран от 70-те години на миналия век. По изборите кандидат-депутати обещаха да съдействат за осигуряване на средства за невралгичния участък. Дано да си изпълнят уверенията. 90 % от поклониците, които идват в манастира, най-напред за пътя коментират. Едни се възмущават, други ругаят, че трудно са се добрали до светата обител, а трети се чудят как да помогнат“, коментира пред „Труд“ игуменът на манастира отец Георги.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.