Областните управители на Разград и Одрин организираха посещение на духовници в Турция

Визитата е в рамите на договореното сътрудничество между двете области

Духовници от Русенска епархия и участници в църковния хора към храма „Свети Николай Чудотворец“-Разград гостуваха в Одрин в рамките на сътрудничеството между двете области. Визитата започна в събота с посещение в българската църква „Свети Георги“ в Одрин. Заупокойна молитва, във връзка с националния траур за загиналите при катастрофата с автобус на „Тракия”, отслужи архиерейският наместник на Разград отец Георги, съобщиха от пресцентъра на Областната управа в Разград.

Преди това гръцкият митрополит от Вселенската патриаршия Амфилохий е отслужил празнична литургия по повод Светла събота.

Пред духовниците, областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и генералните консули на България Васил Вълчев и на Гърция Сотирия Теохариди, хористите с диригент Красен Иванов, изпълниха „Многая лета“, „Тебе поем“ и „Христос въскресе“, допълват от пресцентъра.

В рамките на визитата валията на Одрин Гюнай Йоздемир е дал тържествен обяд за гостите от България, а приветствието му е започнало със съболезнования по повод тежката катастрофа.

Генералният консул Васил Вълчев е  предложил минута мълчание в памет на загиналите, в почитта се включиха и турския валия и служителите от неговата администрация, съобщиха още от администрацията в Разград.

Г-н Хюсмен е припомнил, че сътрудничеството, което започнаха с  колегата му Йоздемир, е уникално за България и Турция и е добър стимул за отношенията между двете държави и двата народа – да се обикват като се опознават чрез традициите и културите си.  „Вярвам, че това е не само бъдещето на България и Турция, на Разград и Одрин, но и на света“ – допълни г-н Хюсмен.

Той е благодарил на г-н Йоздемир и за това, че поема финансовия ангажимент по посещенията на групи от Разградска област в Одрин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България