Областният управител на Ловеч обжалва прокурорско постановление, брани държавна собственост

Областният управител на Ловеч Пенка Николова обжалва решение на прокуратурата за прекратяване на наказателно производство срещу неизвестен извършител за незаконно добиване на нефтени продукти от сонда край село Деветаки, съобщава БНР.

В края на май миналата година полицията задържа петима мъже и конфискува микробус, натоварен с 1350 литра газов кондензат, източен от находището, което е изведено от експлоатация.  Областният  управител на Ловеч оспорва заключението на прокуратурата, че източеният от сондата газов кондензат е отпадъчен продукт: От една страна се твърди, че продуктът попада в обхвата на Закона за акцизите и данъчните складове, в същото време той се приравнява към отпадъци от производствения процес. Газовият кондензат не е отпадък и попада в обхвата по-скоро на Закона за подземните богатства.

В жалбата си Пенка Николова посочва, че става въпрос за съзнателно отнемане на държавна собственост: "Те са отвъртели спирателен кран, точат от сондажа като са пълнили кондензата във варели и туби."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право