Област Велико Търново е готова за зимата

????????????????????????????????????

Кметът на Община Златарица Пенчо Чанев опроверга това

Общините от област Велико Търново са готови за зимата и имат техническа възможност за осъществяване на снегопочистване по пътните мрежи. Това отчетоха от областната управа във Велико Търново.

"Координацията между всички институции е много добра и обменът на информация, както между общините, така и между всички териториални звена и съседните области е денонощен, стана ясно на днешното заседание на Областния съвет по сигурност . В готовност да се справят с възникването на сложни ситуации са и структурите на РС ПБЗН, РЗИ, КАТ, ДАИ, Център за спешна медицинска помощ и ОПУ", информираха от областната управа.

От ведомството заявиха, че губернаторът проф. д-р Любомира Попова е приела и изслушала докладите на общините и териториалните структури. На срещата са присъствали и заместник областният управител Ивета Кабакчиева, както и директори и експерти от администрацията.

162Във всички детски заведения и училища са осигурени необходимите количества горива за отопление. Сключени са договори с фирми за снегопочистването и поддържането на общинските пътни мрежи в съответните градове. Направени са поръчки за инертни материали и сол, като голяма част от тях вече са доставени. Общините разполагат и с налична техника за почистване и опесъчаване на пътищата. По време на заседанието беше констатирано, че ръководствата на дружествата и ведомствата са положили усилия за подготовка на съответните структури за работа при зимни условия. Всички отговорни институции са създали организация и имат готовност за работа при усложнени зимни условия", категорични са от Областната управа.

Минути след приключването на заседанието обаче кметът на Златарица Пенчо Чанев заяви разгневен, че в неговата община има множество неуредици и че тя не е готова за зимата.

"Описал съм подробно всички проблеми и съм изпратил докладна до областният управител. На нашата територия има провиснали жици, както и опасно наклонени електрически стълбове. Какво ще стане ако започнат да падат под напора на мокър сняг?", пита Чанев.

157Той допълва, че коритата на реките не са почистени и това е друга предпоставка за бедствия.

"Освен това пътните ни отсечки са без маркировка. Над 200 души от Златарица работят в Горна Оряховица, Лясковец, Велико Търново на смени и пътуват рано сутрин и късно вечер. Хората ми се молят: "Направете маркировка на пътя, че не може да се шофира при мъгла и по тъмно. Това все пак са само 9 км". Това обаче не е ангажимент на община Златарица", подчертава Пенчо Чанев.

Градоначалникът изтъква и друг изключително тревожен факт. От години една линейка и една пожарна обслужват общините Златарица и Елена, които са планински труднопроходими райони, а селата и махалите са пръснати на голяма площ.

"В повечето от селата в Община Златарица почти няма обхват на нито един от телефонните оператори и хората там са като откъснати от света. През зимата пък изобщо изгубвам връзка с кметовете на тези селища", подчертава с тревога Пенчо Чанев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България