Обмислят премахването на старите обществени тоалетни в Пловдив

Поддръжката на 12 WC-та в центъра носи загуби от 150 000 лева годишно

Градската управа под тепетата обмисля премахването на старите обществени тоалетни в Пловдив, които преди 10-ина години тогавашният кмет и настоящ депутат от Патриотичния фронт Славчо Атанасов откриваше с фанфари и мажоретки и се хвалеше, че те са основно ремонтирани и отговарят на всички изисквания на ЕС.

Един от мотивите на екипа на сегашния градоначалник Иван Тотев е, че поддръжката на функциониращите 12 градски нужника носи загуби на общинския бюджет от 150 000 лв., тъй като всяко едно от обществените WC-та е по 1000 лв. месечно на „червено”.

„Всички тези обществени тоалетни са строени отдавна, а основната им конструкция е масивна сграда, голяма част от която е под земята. В подобни помещения непрекъснато се налагат ремонти, постоянно има течове и проблеми с материалите, които масово се крадат”, коментира директорът на общинско предприятие „Чистота” инж. Иван Стоянов.  Според него морално и физически остарелите обществени тоалетни в Пловдив трябва поетапно да бъдат подменени с нови и модерни съоръжения, които се самоподдържат и самопочистват, без да е нужен човешки фактор.

Подобни тоалетни има почти във всички големи градове в Западна Европа и желанието на директора на ОП „Чистота” е с такива съоръжения да бъде оборудван и Пловдив през 2019 година, когато градът под тепетата ще е Европейска столица на културата. Цената за подобноWC е наистина стряскаща за родните стандарти, тъй като излиза 90 000-100 000 лв., но се изплаща в рамките на 6-7 години. Съоръжението ще бъде оборудвано с монетник и ще може да се ползва денонощно, а не с фиксирано работно време, каквато е сегашната практика, където хората с физиологични нужди са посрещани от мургавелка с чинийка и парче тоалетна хартия и то само в светлата част на деня.

Първите две модерни тоалетни ще бъдат закупени и монтирани в централната градска част на Пловдив още през 2017 г., като едната от тях най-вероятно ще бъде разположена в квартала на творческите индустрии „Капана”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България