Обмисля се временно ограничаване на правомощията на КЕВР да актуализира цената на тока (ВИДЕО)

Снимка: Пламен Стоименов
Лена Бориславова

Обмисля се временно ограничаване, до 3 месеца, на правомощията на КЕВР за актуализиране на цените на електроенергията или законодателни промени в Закона за енергетиката, които да дадат повече правомощия за контролирането на цените, запазвайки независимостта на контролния орган.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет Лена Бориславова, говорител на премиера Кирил Петков.

"В НС беше сформирана специална комисия, която трябва да разгледа варианти да се противодейства на ново показване на цените на енергийните ресурси за крайните потребители. Двата варианта на дневен ред са или временно ограничаване правомощията на КЕВР да актуализира цените от 1 януари 2022 г., или промени в Закона за енергетиката, така че има прозрачност и по-добър контрол върху ценовата политика на държавата", обясни тя.

От думите на Бориславова стана ясно, че временната комисия ще преразгледа и прецизира предложеният от ГЕРБ и приет от НС мораториум върху повишаването на цените на тока.

Тази сутрин Кирил Петков проведе среща с областните управители на бедстващите след обилните валежи райони - Смолян, Кърджали и Благоевград.

"За първи път, вместо да се действа, после да се плаща, а накрая да се анализира какво, защо и как е било направено, ще въведем нов модел на действие. В спешен порядък областните управители бяха инструктирани, заедно със всички заинтересовани министерства, да представят до края на деня доклади какви са необходимите ремонтни и възстановителни дейности, които трбва да бъдат извършени с подробни разчети за единични цени и количествено-стойностни сметки, така че до края на седмицата да бъдат извършени огледи от експерти, които да установят точния размер на щетите и след това да се отпуснат необходимите средства", обясни Лена Бориславова. 

До края на деня ще бъде обсъдена възможността за изграждане на мостове, там където те са разрушени, поради придошли води. 
"Възложено е обследване на възможността да се търси отговорност на лицата, които да рехабилитирали инфраструктурата в последните две години, така че да бъдат търсена възможност за допълнителни финансови средства в помощ на пострадалите", каза още Бориславова.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/345026473959464/
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България