Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 10 декември 2019

На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Обновиха зала „Археология“ на Историческия музей в Горна Оряховица

В Деня на музеите, кметът инж. Добромир Добрев посети Историческия музей в Горна Оряховица.

Градиначалникът бе посрещнат от директора Пламен Мадемов, който показа обновената след ремонта зала „Археология“. Тя се реновира благодарение на спечелен от горнооряховския Исторически музей проект към Министерство на културата и предстои да бъде открита в средата на юни. Тогава ще стартира и традиционна инициатива „Семейни съботи в музея”.

Всяка година на 18 май се отбелязва Международният ден на музеите. Решението за това е взето по време на заседанието на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите (International Council of Museums/ICOM ), проведена в Москва през 1977 г. Празникът се отбелязва в 150 страни по света. „Mouseion“ в древността било мястото (храм), което е посветено на музите – покровителки на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят вече е институция с много задачи. В музея се събират, пазят и излагат предмети, образи и текстове, свързани с определена епоха или сфера от човешкия живот.

Наред с традиционните музеи, излагащи картини, исторически или археологически паметници, съществуват и музеи на почти всичко: музей на транспорта, музей на виното, музей на детството и т.н. От една страна има стремеж да се представи историческата истина, а от друга – подборът на изложенитe експонати съдържа важни съвременни послания.

Но най-общо казано музеят е институцията на паметта и идентичността. От 2003 г. ИКОМ обяви 18 май и за Ден на приятелите на музеите. Целта на празника е да се привлече вниманието на обществеността към мястото и значението на музеите в живота на всеки човек и на цялото обществото. Според Устава на ИКОМ, приет през 2001 г., музеят е постоянна институция с идеална цел, в служба на обществото и неговото развитие, отворена за публиката и занимаваща се с изследвания, които се отнасят до материалните свидетелства за човека и околната среда.

В този документ се подчертава, че „Музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимното разбирателство, сътрудничество и мир между народите“!

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.