Обновяват Килифаревският и Плаковският манастири с европейски пари

За реставрацията на двете светини има разработени проекти

Обновяват Килифаревският и Плаковският манастири с европейски средства. За реставрацията на светите места в община Велико Търново има разработени проекти. Те са сред най-старите ни манастири, обявени за паметници на културата, които се отнасят Бачковският, Троянският, Кремиковският манастири, както и три църкви.

Действащият девически манастир „Рождество Богородично“ край Килифарево има нужда от средства за ремонт и реставрация. Идеята е там да бъдат изградени нова магерница, конферентна зала, паркинг, туристическа пътека до стария манастир. Предстои изграждане на нов мост над река Белица, тъй като старият преди няколко години бе отнесен от порой. В културната история на България Килифаревският манастир „Рождество Богородично“ заема особено важно място. Основан е между 1348 – 1350 г. от Теодосий Търновски с подкрепата на Цар Иван-Александър и бързо се превръща в средище на оживена книжовна и просветителска дейност. В наши дни манастирът е обявен за културен паметник, счита се за един от шедьоврите на Българското Възраждане.

Благодарение на проект по европрограмата и друга света обител в близост до старата столица, ще върне блясъка си. Това е Плаковският манастир „Св. пророк Илия“ , който има нужда от средствата за основен ремонт и реконструкция на сградите и централния храм. Проектът предвижда основни реставрационно-консервационни дейности и изграждане на туристически атракции. Заданието в момента се съгласува с Министерството на културата, тъй като манастирът е национален паметник. Там през 1835 г. е организирана Велчовата завера, като един от водачите е бил бившият игумен на манастира отец Сергий. Плаковският манастир е основан по време на Втората българска държава, но не след дълго е бил разрушен. Около 1450 г. е бил възстановен отново, но по-късно многократно е бил разграбван и опожаряван, като последният пожар е бил в средата на миналия век – през 1949 година. Въпреки тежката му съдба, манастирът успява да опази икони, рисувани от Захарий Зограф, а величествената 26-метрова камбанария с красива декоративна зидария е дело на Кольо Фичето.

По управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. бе разработен специален механизъм, включващ безвъзмездни средства и нисколихвено кредитиране, по който храмовете – паметници на културата от национално и световно значение могат да кандидатстват за финансиране.

Това не са първите православни храмове обновени с евросредства. В предишния период по Оперативна програма „Регионално развитие“ беше извършена реконструкция на църквата „Св. Георги“ в с. Арбанаси. Ремонтиран бе покривът, укрепени бяха стените и сводът на храма и беше направен дренаж. Около 180 кв. м стенописи бяха реставрирани, а големият двор на светата обител беше оформен като парк. Всичко това даде възможност храмът, който допълва ансамбъла от късносредновековни църкви в Арбанаси, да бъде включен в туристическия маршрут в историческия резерват.

Освен средствата по ОПРР, още над 4,4 млн. лв. по управляваните от МРРБ програми за трансгранично сътрудничество ще бъдат инвестирани за ремонт и благоустрояване на православни храмове.

Коментари

Задължително поле