Обновяват "Клептуза" и парковете във Велинград за 70-годишния юбилей на курорта

Искане на Сдружението на хотелиерите и ресторантньорите разбуни местната общественост

Запуснатата и тотално занемарена от години някогашна емблема гордост на Велинград – езерото "Клептуза", трябва да добие нов облик за 70-годишнината от обявяването на СПА столицата на Балканите за град, категорични са всички жителина прочутия курорт. Юбилеят ще се чества подобаващо през лятото на 2018 година и дотогава обявената през 1996 г. за защитена природна местност „Клептуза” трябва да добие съвсем нов облик, който да няма нищо общо със сегашната грозна картинка. По изричното настояване на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите общинската администрация в момента изготвя количествено-стойностна сметка на реализирането на идейния проект за реконструкцията и обновяването на парк „Клептуза”.

По уверенията на главния архитект на Велинград Тодор Енев проектът е изготвен от едни от най-добрите архитекти у нас, собственост е на общината и е съобразен с всички изисквания за кандидатстване за еврофинансиране. До средата на юли най-късно ще стане ясно какви пари ще са необходими за обновяването на „Клептуза”, за да стане езерото отново магнит за жителите и гостите на курорта, както преди 30-40 години. В зависимост от калкулациите спешно ще се потърси подходящо финансиране по европейска програма или кредит от ФЛАГ.

На среща на 12 юни с кмета на общината д-р Костадин Коев от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите лансираха идеята за концесия на три от парковете в курорта – „Вельова баня”, „Финансовото” и „Лятно кино. Освен това представителите на местния бизнес бяха категорични, че сградите и съоръженията в района на парк „Клептуза” са сериозен проблем за имиджа на туристическата дестинация Велинград и създават реална опасност за всички посетители и настояха градската управа да вземе бързи и последователни мерки за решаване на проблема.

Искането за концесия на градските паркове разбуни местната общественост, но кметът Костадин Коев бързо парира напрежението и декларира, че това е само една идея, която ще се разгледа, и няма никакъв повод за вълнения и притеснения. „Общината ще премине към подобна стъпка едва, след като чуе мнението на хората и получи подкрепата и разрешението от суверена”, декларира градоначалникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони