Обновяват с 10 млн. лева училища, детски градини, черкви и читалища в Монтана

Близо 10 милиона лева ще бъдат инвестирани за ремонти на училища, детски градини, черкви и читалища в община Монтана тази година, съобщи кметът Златко Живков в навечерието на 24-май.

Още на следващия ден след празника на българската просвета и култура започва работата по сградата на ІІІ и ІV СОУ. Само за строителните дейности там са планирани 1 813 542 лева.

Изцяло обновена ще бъде и сградата, в която се помещават двете гимназии – природо-математическата и езиковата. За строително монтажните дейности там са предвидени 3 075 000 лева.

Пълна промяна ще има и на сградите на двете детски градини №4 „Калинка” и №7 „Приказен свят”. Там средствата за ремонти са за близо 2 700 000 лева.

Това ще бъде най-мащабният проект за модернизиране на образователна инфраструктура в Монтана. Общата стойност на инвестицията е 8 674 000 лева. Средствата са осигурени по оперативна програма „Региони в растеж”, казаха от местната управа.

„Сбъдва се една моя отколешна мечта, още от времето, когато бях директор на училище и началник на инспектората по образование -да бъдат заделени поне 1 милион лева за ремонт на училище” сподели Живков. В навечерието на празника той обяви и инвестициите за ремонти и ново изграждане на черкви и читалища. Строителните дейности на читалищата в селата Славотин, Крапчене, Стубел и Вирове, които ще честват своята 90 годишнина тази година, са пред финал. За тях общината е отделила 230 хиляди лева.

Дирекцията по вероизповеданията е отпуснала 54 хиляди лева за ремонт и доизграждане на църквите в селата Трифоново, Смоляновци, Крапчене, Войници, Сумер и Николово. Общината също ще финансира тези ремонти. А в началото на юни ще бъде направена първа копка на църква в Долна Рикса - единственото село в общината, останало все още без храм. Там вече има осигурено дарение в размер на 30 хиляди лева. На събитието ще присъства и Видинският митрополит Даниил.

Коментари

Задължително поле