Обновяват 4 шуменски училища за 13 млн.лв.

Четири училища в Шумен ще бъдат ремонтирани за 13,041 млн.лв. Символичен старт на обновлението на школските сгради беше даден в сряда, в навечерието на 24 май. Ще бъде подобрена учебната среда на 4 048 ученици.

По-голяма част от средствата за кардиналните ремонти са от ОП "Региони в растеж", националното финансиране е в размер на 1,908 млн.лв., а община Шумен ще съфинансира дейностите с 320 000 лв. С тези пари ще бъде изградена кухня-майка за детско хранене и столова в базата на СУ "Трайко Семеонов", оповести кметът на Шумен Любомир Христов при старта на дейностите. Той покани журналистите да извършват регулярни проверки на качеството на строителството заедно с представители от кметството.

Другите школа, които ще бъдат обновени са средните "Панайот Волов", "Васил Левски" и НУ "Илия Р.Блъсков". Всички са в различни квартали на града. Четири различни фирми са избрани и започват строителните дейности веднага щом приключи учебната година.

За всички училища са предвидени ремонти и саниране на фасадите, подмяна на дограма, ремонти и изолация на покриви, също и на подови настилки. Ще се извършва и ремонт на ел.инсталацията и осветлението, подмяна на отоплителни и ВиК-инсталации. Освен това, е предвидено и ново оборудване и обзавеждане за класните стаи, специализираните кабинети и спортните салони. Дворовете на учебните заведения също ще бъдат преасфалтирани и озеленени.

След ремонтите не само трябва да се модернизира съществуващата база и да се подобри енергийната ефективност на сградите, но и школата да станат по-приветливо и желано място за учениците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България