Оборотите в Банско с драстичен ръст след проверките на данъчните

Над 60% са се увеличили оборотите в наблюдаваните от инспекторите от отдел „Оперативни проверки“ на ТД на НАП София, търговски обекти в Банско, в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от НАП.

За първите десет дни от старта на кампанията за контролните мерки в зимните курорти, данъчните служители са извършили над 450 проверки, съставени са 35 акта за установени административни нарушения.

Реално затворени са два обекта, предстои издаване на заповеди за затварянето на още два. Констатираните нарушения, наложили запечатването за срок до един месец са липса на фискално устройство и неиздаване на касова бележка. По-голяма част от констатираните нарушения са разлика между регистрираните през фискалното устройство продажби и наличните в касата на обекта парични средства.

Паралелно с проверките, търговските обекти се посещават и от патрулиращи данъчните служители, които са посетили над 500. От там са събрани фискални бонове, чрез които се проверява фирмата стопанисваща обекта, връзката на фискалните устройства със системата на НАП. Патрулите, дават консултации във връзка с работата с касовия апарат и отчитането на оборотите.

Към екипите на инспекторите от Оперативни проверки от няколко дни се включиха и публични изпълнители. Те започнаха принудително изземане на средствата на длъжници от касите на търговските им обекти. Мярката за принудително изпълнение е наложена на фирми, с публични задължения, които не са погасени доброволно в указаните от закона срокове.

Както вече НАП информира приоритет в работата на екипите са и съвместните проверки с общинска администрация, които са насочени основно към лица, които отдават под наем апартаменти или стаи, в обекти, които нямат категоризация и за получените доходи не заплащат туристически данък и данъци към републиканския бюджет. Чрез резервация в интернет и заплащане й, което играе ролята на контролна покупка, инспекторите проверяват всичко свързано с данъчното и осигурително законодателство в тези обекти.

В хода на кампанията са извършени 6 съвместни проверки на нощни заведения по искане на МВР.

Инспекторите на ТД на НАП София извършват контрол действия и в к.к. Боровец, където са направени повече от 100 проверки, и са съставени и връчени 6 акта за констатирани административни нарушения. Патрулните екипи там са посетили над 100 обекта. От няколко дни се извършват проверки в 8 обекта по искане на икономическа полиция. Предстои такива проверки да се направят в още два обекта.

Контролните мерки в зимните курорти ще продължават без прекъсване до края на сезона в денонощен режим и основната ни цел е, всички задължени лица да регистрират реализираните приходи от своята дейност и да внесат дължимите данъци и осигуровки. Опитът ни сочи, че превантивният контрол е много по-резултатен от съставяне на актове и констатиране на нарушения. Изграждане на партньорски отношения с бизнеса и спазването на закона е акцентът в нашата работа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика