Оборудваха отделението по неонатология в Търново с видеоларингоскоп

Отделението по неонатология на Великотърновската болница вече разполага с видеоларингоскоп, след като стотици хора се включиха в камапнаията по набиране на средства за закупуването му.

Акцията стартира в началото на октомври тази година, когато младо семейство дари 1000 лева, събрани по време на сватбеното им тържество. Няколко седмици по-късно още една двойка дари 1022 лева, след като предварително помолили гостите на сватбата си да не носят цветя, а определената сума да дадат в подкрепа на благородната инициатива.

В навечерието на Деня на недоносените деца, зад каузата застана и Музикално- драматичният театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. На 16 - ти ноември трупата на театъра игра благотворително детския мюзикъл "Патиланци", като един лев от всеки продаден билет беше дарен за закупуването на видеоларингоскопа.

По време на представлението стотици оставиха средства и в определените за това дарителници. Събрани бяха 703 лева, като с тях общата сума стана 3567 лева.

За закупуването на видеоларингоскопа обаче бяха нужни около 5000 лева. След обявяването на събраната сума, от специализирана фирма за доставка на медицинска апаратура, решиха да подкрепят каузата на единствената Неонатология във великотърновска област, предоставяйки апаратурата на стойността на събраната сума от благотворителната кампания.

Видеоларингоскопът, който е необходим за по-лесното и безболезнено интубиране на новородените деца и точното неинвазивно приложение на сърфактант, вече е доставен в отделението. Жестът трогна изключително екипа на Неонталогията и всички работеши в областната болница.

Коментари

Задължително поле