Образованието и енергетиката да са основните приоритети на новия парламент

Образованието и енергетиката трябва да бъдат сред приоритетите в работата на 44-то Народно събрание. Това заяви в понеделник във Велико Търново президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той изтъкна, че образованието в България се е сринало рязко след въвеждането на системата на делегираните бюджети.

"Затова те трябва да бъдат преосмислени. Заплатите на работещите в образованието трябва да бъде увеличени, но се налага да бъде променена и цялостната философия във взаимоотношенията между учителите, учениците и родителите, което ще бъде бавен процес", коментира Манолов.

По време на двудневния конфедеративния съвет на "Подкрепа", който беше открит във Велико Търново, бяха обсъдени възможните кризи в сферата на енергетиката.

Според Манолов най-притеснителен е новият проект на Европейската комисия, който предвижда по-високи норми за очистване от сяра и парникови емисии за големите горивни инсталации.Такива нива обаче не са постигнати засега от нито един оператор в света.

"Това може да доведе до проблеми в българската енергетика тъй като 40 % от произвежданата електроенергия минава през подобни инсталации", обясни Димитър Манолов.

Във връзка с това от синдикатите отправят апел към българските институции и българските евродепутати от всички групи да се обединят за изработването на единно национално становище, което да бъде отстоявано и искане за преоценка на изискването на Европейската комисия.

Президентът на Конфедерацията е категоричен, че тази позиция трябва да бъде съгласувана до 28 април, когато в Брюксел предстои окончателното приемане на документа. Димитър Манолов припомни, че по настояване на КТ "Подкрепа" предстои да бъде изготвено експертно становище от Българския икономически социален съвет за ползите и вредите за България от споразумението "СЕТА".

Коментари

Задължително поле