Образователният министър: Децата, изучаващи религия, са възпитани и с ниски нива на агресия

„Силен акцент в образованието е личностната подкрепа. Всяко дете трябва да бъде подкрепено, особено се установи, че то има някакви проблеми”. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев по Нова ТВ.

Той подчерта, че децата, посещаващи СИП по религия, са „много възпитани и с ниско ниво на агресия”. Към момента обаче не се предвижда религиозното обучение да стане задължително, поясни министърът.

Той коментира и интеграцията на ромските деца и подчерта, че през последните години над 30 000 деца са върнати в класните стаи. Важно обаче е и да бъдат задържани, както и да не са в училище само фиктивно.

„Децата от семействата с ниско образование са се увеличили в последните години и дори десетилетия”, каза още Вълчев.

Образователният министър коментира и одътът в НИМХ, според който директорският съвет на института по метеорология е вземал решения за определени разходи, без да иам правомощия за това.

„Заради бракоразводната сага между НИМХ и БАН, която имаме от миналата година, още при първата среща при министър-председателя Бойко Борисов тогава постигнахме като договореност МОН да направи одита на Института, а не Академията. Причината е, че имаше емоционални отношения между двете страни. Одитът показа предимно нарушения в бюджетната дисциплина – не са спазени съответните процедури за промяна в бюджета“, обясни Вълчев.

По думите му НИМХ е предоставил повече средства за възнаграждения, отколкото БАН му е утвърдила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България