Образуваха повторно делото за смъртта на дете, засмукано от сифон в хотелски басейн в „Златни пясъци" през 2011 г.

Варненският окръжен съд образува повторно делото за смъртта на 13-годишната Сара Ернст. Разпоредителното заседание е насрочено през февруари, съобщиха от пресслужбата на съда.

На 11 юли 2011 г. германчето, което почивало у нас с баща си, бе засмукано от сифон в басейна на хотел "Берлин" на Златни пясъци. Детето издъхна часове по-късно в болница. Разследването отне 7 години. Обвинителният акт бе внесен в съда през 2018 г., но поради допуснати съществени процесуални нарушения окръжните магистрати прекратиха производството и го върнаха на прокуратурата. Мотивите бяха, че не са издирени близките на починалото момиче, а единият подсъдим - проектантът на басейна, не е бил уведомен, че е разследван.

Сега на съд отиват трима мъже по обвинение, че са причинили смъртта на Сара поради незнание или немарливост. Това са строителят на басейна Кирил Я., надзорникът на обекта Пламен К. и проектантът Александър Г.

Първоначално под отговорност бе подведен и спасителят на басейна, но поради изтичане на абсолютната давност за престъплението прокуратурата прекрати наказателното производството срещу него. За престъплението законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 г.

Коментари

Задължително поле