Обратно броене за 49-я парламент започна

Снимки: Пламен Стоименов
Малко след клетвата си народните представители в 49-ия парламент заговориха, че отиват на нови избори, защото фалстартът на процедурата по избора на председател на НС е достатъчно показателен.

Народните представители се заклеха, но отново се стягат за избори

Преди Великден избор на председател на НС няма да има, признаха депутати 

ИТН спазиха традицията

Обратното броене за 49-ото Народно събрание започна с неуспешния избор на председател, коментираха пред “Труд news” депутати с многогодишен опит, които демонстративно подмятаха клетвените си листове и признаха, че няма нужда дори да ги подписват. 

“След три месеца сме отново на избори, с началото на парламента сложихме края му”, заявиха народни представители и дадоха пример, че няма да има нужда да попълват множеството документи, защото дните на този парламент са преброени.

Същата ситуация с блокаж на избора на председател на Народното събрание бе разиграна в 48-ия парламент. Фалстартът на първото гласуване за шеф на парламента постави народните представители в продължаващо първо заседание, без избрани заместници на председателя, без възможност за сформиране на парламентарни комисии и дори без парламентарни групи.

Очаквано, от ПП-ДБ не подкрепиха кандидатурата за председател на 49-ото НС на Росен Желязков, издигнат от ГЕРБ-СДС. Обяснението бе, че по този начин дават знак, че ще са в опозиция. Нямаше обяснения обаче защо БСП и ДПС гласуваха с “Въздържал се”. Единствено от ИТН дадоха рамо на Желязков, а Тошко Йорданов обясни, че има дългогодишна традиция председателят на парламента да е от най-голямата политическа сила. Росен Желязков събра 79 гласа “За”.

Подкрепа на втората номинация на “Възраждане” Петър Петров дадоха единствено съпартийците му и той събра 37 гласа.
След пропадналия избор дойде екзотичното предложение от ПП-ДБ, което направи от парламентарната трибуна съпредседателят на ПП Асен Василев: “Предлагаме председателят на НС да се избира на ротационен принцип”. “По този начин да се гарантира изпълняването на законодателната инициатива. Предлагаме на всеки 2 месеца НС да редува председателите на НС и Правна комисия. Това е нестандартно решение, но възможност за изход от кризата”, каза Василев.

Конституционалисти веднага реагираха и заявиха пред “Труд news”, че предложението противоречи на основния закон на държавата (виж вдясно, б. р.) А депутати припомниха, че “иновацията” на Василев по отношение на ротация на председател на Народното събрание вече е била предлагана и от Христо Иванов, но преди половин година в предния парламент.

Последва предложение за почивка от 30 минути, а след нея Вежди Рашидов, който води тържествената сесия на парламента като най-възрастен сред депутатите обяви, че това първо заседание ще продължи и днес от 10,00 часа.

По-късно стана ясно, че преди Великден депутатите няма да се занимават с избора председател, а по думите им ще се занимават със законодателни приоритети.

Претоплена манджа

Асен Василев с още от същото предложение на Христо Иванов

В “комплекта” бяха и 2 комисии

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев на практика е преповторил думите на председателя на ДБ Христо Иванов за прилагането на противоконституционния ротационен принцип при избора на председател на парламента, припомниха в кулоарите депутати. 

“Василев претопли манджата на Иванов за смяната на шефа на парламента от миналото Народно събрание”, коментираха новозаклели се народни представители с повече опит. След две неуспешни процедури да избере председател на тържественото си първо заседание на 19 октомври 2022 г. Христо Иванов обяви предложението си, като тогава идеята беше двете най-големи политически сили - ПП и ГЕРБ да се редуват със свои депутати за поста. В “комплекта” за ротация бяха и шефските места на две от парламентарните комисии - правната и бюджетната.

И в първия пленарен ден от 48-ото НС, и вчера, когато тържествено бе ударен звънецът на 49-ото НС, екзотичното предложение бе обяснено с практиката на Европейския парламент.

Пак в 48-ото НС Христо Иванов е изговорил идеята си и от парламентарната трибуна на 20 октомври, става ясно от стенограмите на парламента. Но тя срещнала искане за 15 минути почивка, а след това народните представители са гласували прекратяване на разискванията по процедурните правила.

Лидерът на ГЕРБ предложи нов вариант за правителство: Служебният кабинет да остане като редовен, но под контрол на депутатите

Борисов: Това е голяма отстъпка и спасителен вариант

Моля ви да не ми задавате един и същи въпрос два пъти. Практиката е първият да получи парламентарния председател”, обърна се Борисов към журналистите.

“След като не можем да се разберем като политически партии, да оставим служебните министри и да ги задължим като парламент да работят а ние да приемаме закони”. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира ситуацията след като Народното събрание не си избра председател вчера.

Той посочи, че ако декларациите на политическите сили в парламента са искрени, има голям шанс да се направи правителство поне в два варианта.

Лидерът на ГЕРБ даде и друга опция - служебният кабинет да остане като редовен, но не под контрола на президента, а на парламента.

“Аз предлагам, като не можем да се разберем политическите партии, тези министри остават в кошарата, правим ротационни принципи за председатели, комисии, каквото искат и президентът. Радев ги оставя и отива да си президентства. Тези, които сега са внесли бюджета, ние ще ги задължим като парламент да работят и си продължаваме по законите”.

Борисов подчерта, че това, което казва, е голяма отстъпка и че е спасителният му вариант. “Ето и Радев ще каже, не ми е работа, давам ви ги (министрите, б. р.), отбеляза Борисов.

“Президентът Радев, когато има една такава тежка политическа конфронтация между партиите, може да се прояви като обединител, Той иска тези министри, които седяха в кошарката, да им гласуваме пари и да имат месеци наред да харчат”, смята лидерът на ГЕРБ.

 “Аз бих обърнал внимание на речите. Всички казват, че трябва да има правителство. Госпожа Нинова ме нападна, че аз нападам Радев, но всички партии казаха - бюджет само при редовно правителство. Защото се страхуват от това, което излезе от МВФ - че ръстът на БВП на България е между 0-1%. След като Световната банка и ЕК ти дават такъв растеж, трябва да си страхотен финансов магьосник”, каза Борисов. Според него това означава обедняване, дефицит. Не можеш да направиш дефицит 3%, като на хартия вдигнеш прогнозата на 5 или 6%”, отсече бившият премиер.

Той обърна внимание на това, че никой не стана в залата, когато влезе държавният глава и върховен главнокомандващ. “Само аз станах, като дисциплиниран воин”, отбеляза експремиерът.

Предложението на Асен Василев за ротация на председателя на НС той определи като не особено удачно, тъй като в Европейския парламент практиката била председателите да се редуват на две години и половина, тоест карат по половин мандат.

“Моля ви да не ми задавате един и същи въпрос два пъти. Практиката е първият да получи парламентарния председател”, обърна се той към журналистите.

Според него парламентът в първия му ден бил много обран, умерен и ангажиран. Тези дни проявяваме търпение, разбиране и диалогичност, каза той и бе категоричен, че ГЕРБ-СДС няма страх от “Възраждане”. Имали ясно формулирани различия, но и ясно формулирани посоки, в които можем да работим заедно - мощна армия, производство и т. н. Други имат проблем, каза още Борисов. А с Христо Иванов си говорили в залата човешки, бил ми е вицепремиер - припомни Борисов.

Проф. Пламен Киров, пред “Труд news”: ПП и ДБ продължават да мачкат конституцията

Разиграват цирк

Предлаганото от ПП-ДБ решение за ротация на председателя на Народното събрание е противоконституционно, тъй никъде в конституцията не пише, че мандатът на председателя на Народното събрание е ограничен.

Не може със собствен акт Народно събрание да лимитира мандата на председателя на парламента. По никакъв метод не може да бъде решено нещо и за комисия, която още не е основана.

Време да спрат опитите за нарушение на конституцията. След направеното предложение от ПП-ДБ Христо Иванов трябва да спре въобще да употребява думата конституция. Разиграват цирк, който ликвидира и малките остатъци от парламентаризъм в България. Очевидно е, че познанията по конституционно право не са силната страна нито на ДБ, нито на “Продължаваме промяната”. Една тяхна любимка не можа да разбере кога трябва да се откаже да бъде народен представител, което показа, че не знае елементарни неща. Чудя се какъв успешен адвокат е и какъв Харвардски възпитаник е като не знае елементарни неща от българското конституционно право.

Те продължават да неглижират конституцията, продължават да я мачкат и имат желанието да правят това. Началото на този процес беше лъжата на лидера на ПП за двойното му гражданство.

Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа, пред “Труд news”: Време е да се спре с екзотиките, експериментите и с политическа партизанщина

Ротация през 2 месеца е несериозно

Правилата за избор на председател на Народното събрание са предмет на т. нар. регламентарна автономия на парламентарната институция. Това означава, че Парламентът самостоятелно определя как се гласува за председател.

Установената парламентарна традиция не само у нас, но и в националните парламенти на Европа е, че за председател се избира кандидатът, излъчен от най-голямата по численост парламентарна група. Това не е случайно хрумване, а израз на уважението към вота на избирателите. Парламентът е националният политически форум на нацията, изразител на народния суверенитет. Следователно, основните политически тенденции и настроения в обществото, които са намерили израз в изборните резултати, следва да се проектират и в ръководството на НС. Останалото е изопачаване и подмяна на вота на хората. Идеята на ППДБ за ротация през два месеца е несериозна. Това, че е я има в Европейския парламент, не е никакъв аргумент, защото по-важното е, че я няма никъде в националните парламенти в Европа. Европейският парламент е наднационален квазипарламентарен орган, който не е изразител на народния суверенитет, защото няма “европейска нация” и няма и да има.

Време е да се спре с екзотиките и експериментите. Стига с тази политическа партизанщина и безогледна алчност за власт и постове, които не са им дадени от избирателите. Поведението на ПП-ДБ и останалите по-малки групи, които им пригласят, е анти-парламентарно по дух.

Днес има един демократичен императив - да се възстанови част по-скоро пълноценното функциониране на парламентарната република и да се излъчи правителство, което да се контролира от Народното събрание. България повече не може да живее в условията на напълно безконтролно служебно управление, защото продължителната безконтролност на една власт е опасна тенденция, която носи със себе си авторитарни нагони и висок корупционен риск. Такава тенденция обслужва не България, а Кремъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения