Обрат №10 за „Лудогорец“ в Европа

Със смесени чувства „Лудогорец“ затвори мача с „Байер“ (Леверкузен) на старта на груповата фаза на Лига Европа. „Орлите“ имаха всички предпоставки да започнат ударно с победа срещу именития си съперник, но тимът на Пауло Аутуори не успя да съхрани аванса от два гола, с който дръпна на „аспирините“ до 30-ата минута. В крайна сметка бившият тим на Димитър Бербатов направи пълен обрат до 3:2 пред пълните трибуни в Разград. Но това далеч не е първи подобен случай в историята на „орлите“. За десети път българският шампион допусна обрат в мач от евротурнирите, където дебютира през 2012 година. Пръв това успя да направи „Динамо“ (Загреб) в един от многото драматични мачове на „зелените“ зад граница. Тогава с треньор Ивайло Петев отбора на „Лудогорец“ бе на броени секунди да вземе хърватския скалп, но Домогой Вида дълбоко в добавеното време донесе успеха за „шахматистите“ с 3:2. В последствие почти всеки сезон българският шампион не съумяваше да съхрани аванс, но в някои случаи срещу себе си имаше клубове от най-висока класа - „Реал“ (Мадрид), ПСЖ, „Арсенал“.

Година след болезненото поражение от „Динамо“, тимът на братя Домусчиеви допусна обрат от „Слован“ (Братислава), но той не бе с фатален край. Двубоят в Словакия бе спечелен от домакините с 2:1, но на реванша „Лудогорец“ ликува с 3:0. Малко след това обаче „Базел“ съумя да обърне развоя на срещата в София на прага на групите в Шампионската лига. Вече със Стойчо Стоев в ролята на наставник, „орлите“ поведоха с 2:1, но рецитал на Мохамед Салах донесе успеха на гостите – 2:4.

Частичен обрат за родния представител имаше и в Белград. Там през 2014-а гостите дръпнаха с два гола чрез Марселиньо, но в крайна сметка „гробарите“ се добраха до 2:2. Но и това не попречи на новия старши треньор Георги Дерменджиев и неговия екип да изведат тима до групите на Шампионската лига след онзи луд мач със „Стяуа“ в София. Вече в основната фаза, „зелените“ поведоха и на „Реал“ (Мадрид) отново чрез Марселиньо, но Кристиано Роналдо и Карим Бензема донесоха успеха на „кралете“.

Можи би най-черната страница на „Лудогорец“ в Европа, тази с молдовския „Милсами“ през 2015-а, също бе белязана с обрат. Вандерсон вкара за българския тим като гост, но разградския тим допусна два гола и отпадна безславно.

При второто си участие в групите на Шампионска лига „зелените“ повеждаха и на ПСЖ (1:3), и на „Арсенал“ (2:3) в София. И двама мача обаче бяха загубени. Срещу „артилеристите“ преднината дори бе от два гола.

А негативен развой в Европа имаше и в ерата „Димитър Димитров“. Преди година „орлите“ допуснаха поражение в Литва от „Жалгирис“ с 1:2, след като първи откриха резултата. Но вторият двубой в България бе спечелен безапелационно – 4:1.

Обобщено, всяка европейска кампания е минавала под знака на обратите за „орлите“. Но въпреки тях „Лудогорец“ успя да донесе радост на своите фенове. Дали така ще се развият събитията и в настоящата европейска кампания за водения от Пауло Аутори отбор само времето ще покаже. И може би няма да се налага дълго чакане по темата. Още следващият мач – гостуването на „Цюрих“ на 4 октомври може да ни даде отговор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ