Изпуснахме Кипър, но не и първото място, драмата ще е до последно

На 17 ноември 2018 да почерпят

Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Обсъждаха развитието на индустриална зона за инвестиции в Свищов Зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова посети крайдунавския град заради стратегическата цел

По покана на кмета на Свищов Генчо Генчев, крайдунавския град посетиха зам.министърът на икономиката Лилия Иванова и изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес. Официалната среща бе инициирана по повод предстоящото изграждане на индустриална зона за инвестиции на мястото на придобитите наскоро терени на бившите казарми в Свищов. По време на разговора стана ясно, че трябва да бъдат предприети незабавни действия във връзка с териториалното устройство на имота от 320 декара, изграждането на индустриалната зона и развитието й чрез привличане на инвеститори.

„Ние ще се ангажираме като държава за подпомагане на Общината за намиране на подходящи инвеститори, които ще окажат въздействие върху развитието, ще помогнем на концептуално ниво как да бъде изградена зоната. Следваща стъпка ще бъде структуриране на общинско дружество, в което да бъде апортиран имотът или част от него. Общината трябва да поработи върху регулациите и териториалното устройство на терена, и да се намерят квалифицирани кадри, които да извършат изграждането на предприятията. Едва след това държавата чрез процедурата за увеличение на капитала, ще встъпи в дружеството последством „Национална компания индустриални зони“. Така ще се получи едно смесено дружество между общинско и държавно“, коментира зам.министър Лилия Иванова.

Кметът на Свищов подчерта, че много прецизно ще бъде разгледан целият терен и ще се определят общите части, които ще бъдат общодостъпни. Една от тях ще бъде излазът към река Дунав, който ще бъде запазен в полза на общината и нейните граждани. Той успокои жителите на Свищов, че няма целият терен да се превърне в индустриална зона и ще се търсят подходящи инвеститори в чисти производства, които да не замърсяват околната среда. Градоначалникът подчерта, че всички тези въпроси ще бъдат разисквани сериозно в Общински съвет и със свищовската общественост, за да няма напрежение.

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес обясни, че има три главни условия, които правят една локация атрактивна за инвестиране: местоположение – което община Свищов несъмнено има, със своето стратегическо местоположение и излаза на река Дунав, работна ръка и наличието на Стопанската академия, както и подходяща инфраструктура.

Барес допълни още, че вижда перспектива за Свищов като естествено продължение от срещата на върха с китайската държава „16 + 1“. Тя каза още, че има големи интереси към страната ни във връзка с най-различни производства на стоки.

До дни се очаква Общината и Националната компания да сключат меморандум за сътрудничество, с който да се очертаят конкретните стъпки и ангажименти между двете страни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.