ОбС-Карлово ще решава съдбата на управителя на градската болница

Шефът на местния парламент поиска освобождаването на д-р Пелев заради лошото финансово състояние на МБАЛ „Д-р Киро Попов” и голямото текучество на кадри

Съдбата на управителя на МБАЛ „Д-р Киро Попов” в Карлово д-р Христо Пелев ще бъде решена на насрочената за 31 август (четвъртък) сесия на Общинския съвет, след като председателят на местния парламент Теодор Шойлеков (ПП ГЕРБ) внесе докладна с искане за освобождаването на шефа на здравното заведение.

Лошото финансово състояние на общинската болница, слаби мениджърски умения и голямото текучество на лекари и медицински сестри са само част от мотивите, заради които Шойлеков внася докладна с искане за назначаване на нов управител на МБАЛ „Д-р Киро Попов”. Останалите мотиви са свързани с „неосъществяването на оздравителния план, пълния провал на преговорите да заработи отново хирургичното отделение и невъзможността да бъде стимулиран медицинския персонал да получава възнаграждения според извършената работа”.

В същото време общинската болница трупа огромни загуби, като само за първото шестмесечие на 2017 г. те надхвърлят 250 000 лв., като рекордьор по дългове е клиничната лаборатория със 164 000 лв. В този четвърт милион лева не влизат големите разходи за лекарства и консумативи, които са в пъти над нормите установени за този тип лечебни заведения, става ясно от докладната на шефа на ОбС-Карлово, който алармира и за прекомерни разходи по отношение на външни услуги и медицински консумативи в местната болница и че продължават да напускат лекари и сестри. Теодор Шойлеков смята, че са необходими много спешни мерки за оптимизиране на разходите и справедлива система за разпределение на възнагражденията, свързана със свършената работа от медицинския персонал, но за целта трябва нов модел на управление и нов шеф на МБАЛ „Д-р Киро Попов”.

Към момента д-р Христо Колев отказва всякакъв коментар по темата. В понеделник докладната на Теодор Шойлеков ще бъде разгледана и дискутирана на заседание на постоянната комисия по здравеопазване, социални дейности и екология към ОбС-Карлово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве