Обучават децата да стават бизнесмени

Мотивират ученици и студенти да започнат свой бизнес.

Пишат национална стратегия за малки и средни предприятия

Отпускат евтини кредити в общ размер до 9 млн. лв. на година

Стимулират онлайн технологиите

Ще учат децата как да правят бизнес, за да има в страната повече работещи малки и средни фирми. Чрез извънкласни дейности в училищата и курсове в университетите ще обучават децата и младежите в предприемачество. Тези мерки са заложени в Националната стратегия за малки и средни предприятия (2021-2027 г.), която е пусната от администрацията за обществено обсъждане.

Предвижда се учениците и студентите да правят тренировъчни предприятия, за да видят на практика как да развият идеите си в реален бизнес. Идеята е освен задължителния предмет “Технологии и предприемачество”, който първокласници изучават и в момента, да се наблегне на повишаване на самоувереността на младите предприемачи в собствените им умения. Целта е да се увеличат предприемаческите намерения на завършилите училище или университет, които възнамеряват да започнат свой бизнес и да създадат малки и средни предприятия в страната. В тази връзка държавата ще насърчава създаването на бизнес инкубатори и центрове по предприемачество чрез публично-частни партньорства.

Една от целите на стратегията е повече малки и средни фирми да използват интернет и новите технологии. Едва 24% от малките и средни фирми у нас през 2020 г. имат поне 10% автоматизация на процесите си, а само 37% продават продуктите си онлайн. Възможност за получаване на дигитални плащания поддържат едва 28% от компаниите, а онлайн системи за фактуриране използват половината от малките и средни фирми у нас. Очаква се с реализация на стратегията да бъдат дигитализирани 50% от фирмите у нас. А 20% от фирмите да повишат квалификацията на своя персонал.

Една от мерките за насърчаване на малките и средни фирми е да им се осигури достъп до евтини кредити за оборотен капитал и инвестиции, като за целта ще бъдат осигурени до 9 млн. лв. на година. Това обаче ще се случи едва през 2027 г., пише в документа.

Усъвършенствайте уменията си

Търсят хора с език и техническа грамотност 

Четири пъти повече са кандидатите за работа след COVID-19

IT специалистите са най-търсени и ценени.

Хора, които владеят добре чужд език и имат високо ниво на техническа грамотност, са търсени от аутсорсинг компаниите. Според данни на компания за човешки ресурси, четири пъти са се увеличили кандидатите за работа, които идват от секторите, които са сред най-засегнатите от СОVID-19. Сред най-потърпевшите браншове е туризмът.

Заради растящата безработица конкуренцията на пазара на труда е много ожесточена, обясняват от компанията. Те съветват хората дa ycъвъpшeнcтвaт yмeниятa cи и дa paзвият ceбe cи в дpyгo, интepecнo зa тяx нaпpaвлeниe. Cвoбoднoтo cи вpeмe нaпpимep биxa мoгли дa инвecтиpaт в oнлaйн кypcoвe, чpeз кoитo дa paзвият бaзиcни IТ yмeния, дават за пример експертите.

И през миналата година аутсорсинг компаниите са продължили да наемат хора, като през 2020 г. общия брой заети в подобни фирми е надхвърлил 81 хил. души.

Коментари

Задължително поле