Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Българин от Русе извади богоявленския кръст в македонска община, отрупаха го с подаръци

Йоханес Хан: Европа не може да се сведе до банкомат

76,4 млн. лв. е проектобюджетът на Велико Търново за годината Предвидени са 300 000 лева за ремонт на пътища в населените места

Задържаният куриер на алоизмамниците имал регистрация за наркотици

Цистерна с газ дерайлира на гара Бяла

Ким Кардашиян и Кание Уест кръстиха дъщеричката си Чикаго

Дългото излежаване през уикенда е полезно за здравето, казват учени

Румен Петков проведе среща с Владислав Кононов, изпълнителен директор на Руското военно-историческо общество

Задържаха 16-годишен куриер на измамници с „пратка” от 76 000 лв.

11 загинали и 46 ранени при катастрофа с автобус в Турция

47-годишен пътник загина при катастрофа в Търговищко

Търговец завъртя наркооранжерия в къща

Китай обвини американски военен кораб в нарушаване на суверенитета на страната

Обучават неграмотни и преселници с пари от ЕС

С близо 25 млн. лева, предоставени по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, ще обучават неграмотни и слабограмотни хора над 16 години, които не са ученици. По програмата могат да кандидатстват и преселници, завършили обучението си по български език, организираното от Държавната агенция за бежанците

Проектът „Нов шанс за успех“ трябва да обхване 10 000 души до края на 2018 г. Курсовете ще са с продължителност 600 учебни часа, в които обучаващите се да придобият знания и умения от началния етап на основното образование по български език и литература, математика и предметите „Човекът и обществото“ и „Човекът и природата“.
Учебният план бе утвърден от министъра на образованието в оставка Меглена Кунева. За всеки от предметите ще бъдат осигурени учебни програми, а за всеки обучаем – обучителни материали. В края на курса след положен финален изпит се организира сертифициране на успешно завършеното обучение, за да могат включилите се по проекта да продължат обучението си в следващ образователен етап, обясняват от МОН.

Основна цел на проекта е ограмотяване и формиране на ключови компетентности на неграмотните и слабограмотните, за да им бъде улеснен достъпът до професионална подготовка и до реализацията им на пазара на труда.
Курсовете ще се провеждат избрани училища, а за да кандидатстват, трябва да има поне десет групи обучаващи се между 10 и 15 души.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Neprikrita unizitelna gavra s nas bulgarite ot Evroliberalnite licemeri. Daite pari na trudoliubivite I inteligentnite. Podlo pravitelstvo ot narodoprodazhnici

  2. Данчо, поради що се срамиш да пишеш на кирилица. Или ти си от интелигенцията, пишеща на шльокавица, за да прикрие своята неграмотност.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.