На 16 септември 2019 да почерпят

Луна: Не съм жена за един мъж

„Левски“ помете „Черно море“ за 15 минути, Робърта няма спирка (СНИМКИ)

Слънце в първия учебен ден, временно захлаждане след вторник

Германия се зарича да развърже кесията при криза Правителството на Меркел поддържа бюджетен излишък от 2014 г.

Първи сняг заваля в планината Ерджийес в Централна Турция

Пореден протест в Хонконг, полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу демонстранти

САЩ готвят мита за милиарди за ЕС Таксите ще обхващат от сирена до самолети

Гутериш осъди нападенията срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия

Проблеми за Хубчев преди „Черно море“

Илиана Раева преди старта на световното първенство в Баку: Доволна съм от това, което показват момичетата

Соломончо и шпионите

Караянчева отърва кожата в катастрофа край Шумен (обзор) Шофьорът на НСО избегнал по-тежки последици

Кардиолог мами пациенти, че са болни, поставя стентове на здрави сърца Д-р Петър Лазов получава заплата от 57 000 лева

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 септември 2019

Обучават неграмотни и преселници с пари от ЕС

С близо 25 млн. лева, предоставени по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, ще обучават неграмотни и слабограмотни хора над 16 години, които не са ученици. По програмата могат да кандидатстват и преселници, завършили обучението си по български език, организираното от Държавната агенция за бежанците

Проектът „Нов шанс за успех“ трябва да обхване 10 000 души до края на 2018 г. Курсовете ще са с продължителност 600 учебни часа, в които обучаващите се да придобият знания и умения от началния етап на основното образование по български език и литература, математика и предметите „Човекът и обществото“ и „Човекът и природата“.
Учебният план бе утвърден от министъра на образованието в оставка Меглена Кунева. За всеки от предметите ще бъдат осигурени учебни програми, а за всеки обучаем – обучителни материали. В края на курса след положен финален изпит се организира сертифициране на успешно завършеното обучение, за да могат включилите се по проекта да продължат обучението си в следващ образователен етап, обясняват от МОН.

Основна цел на проекта е ограмотяване и формиране на ключови компетентности на неграмотните и слабограмотните, за да им бъде улеснен достъпът до професионална подготовка и до реализацията им на пазара на труда.
Курсовете ще се провеждат избрани училища, а за да кандидатстват, трябва да има поне десет групи обучаващи се между 10 и 15 души.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Neprikrita unizitelna gavra s nas bulgarite ot Evroliberalnite licemeri. Daite pari na trudoliubivite I inteligentnite. Podlo pravitelstvo ot narodoprodazhnici

  2. Данчо, поради що се срамиш да пишеш на кирилица. Или ти си от интелигенцията, пишеща на шльокавица, за да прикрие своята неграмотност.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.