Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Обучават 40 безработни за озеленители в Златарица

40 трайно безработни младежи до 29 години от община Златарица ще бъдат обучени и наети на работа като озеленители и помощници в строителството по социален проект, финансиран от Европейския съюз. Проектът „Повишаване мотивацията, професионалната квалификация и нивото на заетост на икономически неактивни младежи“ е стартирал в Общината на 7 април миналата година и трябва да приключи през октомври. Той е на стойност 279 574 лева и се финансира от Инициативата за младежи и Европейския социален фонд по ОП „Развитие на човешките ресурси“, обясни ръководителят на проекта Мария Павлова.

До момента са обхванати 30 безработни младежи от Златарица и селата Горско ново село, Родина, Средно село, Росно и Сливовица, като продължават да се набират желаещи. Условието е те да не са имали регистрация в „Бюрото по труда“ през последните 12 месеца и да не са работили никъде минимум 4 месеца.

„Младежите вече са преминали едно шестдневно мотивационно обучение през ноември, предстои от утре до 23 март да преминат второ обучение. Целта е да се мотивират да изберат определена професия и да са адекватни на пазара на труда. Обучението по ключови компетентности – за озеленяване и в областта на строителството плюс изучаване на английски език, е общо 300 часа“, информира още Мария Павлова.

По време на обученията безработните получават и стипендии в размер на 10 лева – за младежите и девойките от Златарица и по 15 лева- за тези от селата. Междувременно психологът в екипа по управление на проекта вече е оказал психологическа подкрепа на обучаваните.

„Преобладаващо младите хора, които са включени по проекта, са с основно образование. Въпреки това, има такива, които са мотивирани да започнат да изучават английски език“, коментира Павлова.
След приключване на цикъла от обучения, младите хора ще бъдат назначени към Общината на временни трудови договори от по 6 месеца за озеленители и строителни работници. Тези, които са от града, ще работят в Златарица, а младежите от селата – по местоживеене.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.