На 25 март 2018 да почерпят

Умници и хубавици отпразнуваха появата на новия Playboy Със секси парти в софийска дискотека

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния, над 20 души са ранени

Наоми Кембъл ще получи наградата „Модна икона“

Нарко вакханалия в продължението на „Сикарио“ Изабела Монер е новото попълнение

Институтът за пътна безопасност пита: Колко сигнала са подадени за опасни пешеходните пътеки?

34 млн. лв. е похарчила държавата за защита в арбитражи Една българска и две чуждестранни кантори защитават България от исковете в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове

Меган Маркъл иска да има дете веднага след сватбата Убедила принц Хари да откаже цигарите

Най-големият в света круизен кораб пое на първия си курс

Строителството на оградата по границата с Мексико започва в понеделник

13 граничари отстранени от летище София Заплашени са от уволнение, разследва ги „Вътрешна сигурност” за саботаж

Отбелязваме „Часът на земята”, гасим осветлението за час

Масови протести с искане за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 25 март 2018

Макрон свика извънредно Съвета за национална сигурност

Обучават 40 безработни за озеленители в Златарица

40 трайно безработни младежи до 29 години от община Златарица ще бъдат обучени и наети на работа като озеленители и помощници в строителството по социален проект, финансиран от Европейския съюз. Проектът „Повишаване мотивацията, професионалната квалификация и нивото на заетост на икономически неактивни младежи“ е стартирал в Общината на 7 април миналата година и трябва да приключи през октомври. Той е на стойност 279 574 лева и се финансира от Инициативата за младежи и Европейския социален фонд по ОП „Развитие на човешките ресурси“, обясни ръководителят на проекта Мария Павлова.

До момента са обхванати 30 безработни младежи от Златарица и селата Горско ново село, Родина, Средно село, Росно и Сливовица, като продължават да се набират желаещи. Условието е те да не са имали регистрация в „Бюрото по труда“ през последните 12 месеца и да не са работили никъде минимум 4 месеца.

“Младежите вече са преминали едно шестдневно мотивационно обучение през ноември, предстои от утре до 23 март да преминат второ обучение. Целта е да се мотивират да изберат определена професия и да са адекватни на пазара на труда. Обучението по ключови компетентности – за озеленяване и в областта на строителството плюс изучаване на английски език, е общо 300 часа”, информира още Мария Павлова.

По време на обученията безработните получават и стипендии в размер на 10 лева – за младежите и девойките от Златарица и по 15 лева- за тези от селата. Междувременно психологът в екипа по управление на проекта вече е оказал психологическа подкрепа на обучаваните.

„Преобладаващо младите хора, които са включени по проекта, са с основно образование. Въпреки това, има такива, които са мотивирани да започнат да изучават английски език”, коментира Павлова.
След приключване на цикъла от обучения, младите хора ще бъдат назначени към Общината на временни трудови договори от по 6 месеца за озеленители и строителни работници. Тези, които са от града, ще работят в Златарица, а младежите от селата – по местоживеене.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.