Вицепрезидентът Йотова: Сега е моментът за анекс към споразумението с Македония

Политолог: Управляващите в Полша са виновни за атмосферата, довела до убийството на кмета на Гданск

Съветник на Белия дом отхвърли информациите за пробив в търговските преговори с Китай

Министър Петя Аврамова: Изграждането на магистрала „Хемус“ е необратим процес

Две катастрофи с луксозни автомобили на столичния бул. „България“

Снимка на яйце детронира Кайли Дженър в инстаграм

Реставрираха второ знаково сграфито пано във Велико Търново Монументалната творба е на Григор Спиридонов от 1974 година

Пожар обхвана три къщи в центъра на Габрово

Над 2 мил. протестиращи ще залеят утре Атина

Сградата на Община Стара Загора ще бъде санирана с европейски средства

Жесток побой заради неприличен жест на оживен булевард във Варна

Интензивен е трафикът на „Капитан Андреево“

Иманяри два века търсят златото на Вълчан воевода Край Ропотамо лилиите не са единственото съкровище

Ало-измамници примамват с обещания за интервю по телевизията

И италианският град Матера става официално Европейска столица на културата

Обучават 40 безработни за озеленители в Златарица

40 трайно безработни младежи до 29 години от община Златарица ще бъдат обучени и наети на работа като озеленители и помощници в строителството по социален проект, финансиран от Европейския съюз. Проектът „Повишаване мотивацията, професионалната квалификация и нивото на заетост на икономически неактивни младежи“ е стартирал в Общината на 7 април миналата година и трябва да приключи през октомври. Той е на стойност 279 574 лева и се финансира от Инициативата за младежи и Европейския социален фонд по ОП „Развитие на човешките ресурси“, обясни ръководителят на проекта Мария Павлова.

До момента са обхванати 30 безработни младежи от Златарица и селата Горско ново село, Родина, Средно село, Росно и Сливовица, като продължават да се набират желаещи. Условието е те да не са имали регистрация в „Бюрото по труда“ през последните 12 месеца и да не са работили никъде минимум 4 месеца.

„Младежите вече са преминали едно шестдневно мотивационно обучение през ноември, предстои от утре до 23 март да преминат второ обучение. Целта е да се мотивират да изберат определена професия и да са адекватни на пазара на труда. Обучението по ключови компетентности – за озеленяване и в областта на строителството плюс изучаване на английски език, е общо 300 часа“, информира още Мария Павлова.

По време на обученията безработните получават и стипендии в размер на 10 лева – за младежите и девойките от Златарица и по 15 лева- за тези от селата. Междувременно психологът в екипа по управление на проекта вече е оказал психологическа подкрепа на обучаваните.

„Преобладаващо младите хора, които са включени по проекта, са с основно образование. Въпреки това, има такива, които са мотивирани да започнат да изучават английски език“, коментира Павлова.
След приключване на цикъла от обучения, младите хора ще бъдат назначени към Общината на временни трудови договори от по 6 месеца за озеленители и строителни работници. Тези, които са от града, ще работят в Златарица, а младежите от селата – по местоживеене.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.