Разбиха „щаб“ на банда цигани

Дадоха на съд баща, насилвал дъщеря си

Депутатът от БСП Весела Лечева: България е парламентарна република само на хартия

„Синята зона” в Пловдив скача на 2 лв./час от 1 април 2018 г.

Почит към Любен Петков

Изложба представя творци от центровете за деца и младежи в Търново

Мустакат общински съветник черпи за Коледа с Мустакова ракия

Румен Радев: Всяка победа на българските олимпийски отбори на арената на природните науки е повод за надежда и гордост

Морски хотели заработиха 5,3 млн. лв. през октомври

Транспортен бос ловувал незаконно в Поповско Иззети са оръжия и месото от дивеча

Лиляна Павлова: Внасяме в МС окончателния вариант на събитията за европредседателството, които вече са над 270

Циганите побойници от Асеновград се признаха за виновни заради по-леки наказания Прокуратурата поиска ефективни присъди за петима от 11-те биячи на деца спортисти

Спец в разкриване на телефонни измами оглави полицията в Павликени

Данъчният е застрелян в движение с пушка

Цацаров: Търсят убиеца на 8-годишната Дамла от Момчилград по ДНК проби

Обща валута или фалшива валута

Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен има пълна торба с евтини обещания за разлика от Дядо Коледа.Снимка РФИ

Известна ориенталска поговорка гласи, че трябва да заведеш лъжеца чак до вратата му, където най-после да каже истината. Тази мъдра препоръка е полезна и в частния, и в обществения живот. Така например е с предложенията на Националния фронт на Марин льо Пен и твърденията на неговото ръководство, че вече са нови хора и отсега нататък ще бъдат мъдри и трезвомислещи. Те обясняват, че така вече ще могат да реализират програмата си, която ще бъде полезна за тези в неравностойно положение, че ще притиснат богатите и ще могат да защитят Франция от световните злини и най-вече от тълпите мигранти, които щели “да унищожат нашия начин на живот”. Всичко там е илюзия – тази стратегия на затваряне е напълно безсмислена. Достатъчно е да се вземе един пример, който може да се повтаря до безкрай.

Дълго време Националният фронт се противопоставяше на отмяната на националната валута и се застъпваше за запазването на френския франк. Позиция, изцяло съзвучна с неговия изолационизъм: несъздаването на единна валута много бързо щеше да доведе страните членки на единния пазар до констатацията, че такъв пазар няма. И как може да го има, ако всяка икономика ще може да се конкурира от девалвация. Анулирането на цялата европейска конструкция щеше да вземе връх за голяма радост на националистите. Ако това беше станало, Франция щеше да загуби най-големия пазар в света.

След това Националният фронт записа в програмата си отхвърлянето на еврото и връщането на националната валута. Изглежда пред идеята за скок в бездната, каквото наистина би било такова решение, Марин льо Пен се отметна и сега настоява, че еврото ще се запази като „обща валута” и че франкът ще стане отново „национална валута”. И за да внесе допълнително успокоение, тя обяснява, че няма никаква причина за безпокойство, „франкът ще бъде равен на еврото”.
Трудно е да се разбере интересът към тази нова валута – ако стойността му е напълно равна на тази на еврото, франкът няма да е нищо повече освен другото име на еврото. И какво се променя? Очевидно нищо! Притисната в ъгъла, сега Марин льо Пен обяснява, че еврото е надценено и че стоките, оценявани във франкове, съответно на по-ниска стойност, по-лесно ще намират клиенти. Също така, като имаме собствена валута, ще се отървем и от изискванията на Европейската комисия, която настоява за ограничаване на дефицита ни.

Това е логика на двойния абсурд.

От една страна, това означава дълго време никой да не зачита разпоредбите на Брюксел. От друга страна, франкът задължително и веднага би се обезценил спрямо еврото. На практика това би означавало банковите сметки на французите автоматично да бъдат деноминирани в девалвирала валута. Спестяванията на хората веднага ще загубят значителна част от стойността си. За да го избегнат, трябва да си отворят сметка в евро в чуждестранна банка, което не е по силите на всички французи. С други думи, еврото ще е от полза само за богатите. Към това се прибавя и държавният дълг – частта на този дълг, която е в евро, ще стане по-скъпа и лихвените проценти ще се повишат. За да го платим, ще трябва да правим безкрайни и строги икономии, по-големи от тези, които Брюксел ни налага днес.

Като цяло потребителите, инвеститорите, служителите няма да спечелят нищо от отмяната на еврото. Европейското изграждане напредва. Трябва да сме горди и да защитаваме интересите на бъдещите поколения. Разбира се, не трябва да се чувстваме доволни от сегашното положение. Трябва да се изисква от Германия да намали излишъка си, за да вървим към една Европа, която е по-балансирана. Имаме доводи в тази посока. И именно за това трябва да говорим.

* Авторът е френски икономист, финансист и философ. През 1991 г. става основател и първи ръководител на новата Европейска банка за възстановяване и развитие. Преводът е на БГНЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Не сме чели статията от Жак, защото за него се носят негативни информции, а още повече за основаната от него европейска банка за крадене, пране и обогатяване/развитие:)
    Ето малко инфо за всезнаещия Жакчо:)
    „“Роден е в Алжир в еврейско семейство,[1] преселило се в Париж през 1963 г. Завършва Политехническо училище (1963), а по-късно получава диплома от Института за политически изследвания и постъпва в Националното училище по администрация.““
    Кво се запритеснявал за френците. Нека си се грижи за Алжиря..но там сигурно не може да краде парета за развитие:))) хахаха Некои камаради и на 75 г не губят желание за “развитие“ хехехе

  2. Уважаеми Любе, 1) Колонията затова се нарича “колония“защото не е държавата. На листче може да се води част от държавата, но във всяко отношение е много далеч от нея. 2)Изглежа тотално си забъркал понятията – интелектуалец и банкер:) Всичко най-добро и приятна вечер/ден. Кат си дойдем в България, след няколко месеца, ще обсъждаме по-подробно, и за великите Политехники и образователни институции. Поне имаме много подробна инфо за тях от първа ръка:) та за туй сме на “всяка манджа мерудийка:) Не понасяме дезинформациите:) За Цветан Тодоров сме съгласни, но ние смятаме, че брат му е още по-голяма работа и гордост за България:)!!!

  3. Еврото помага на Германия да обира бедните европейци. Няма нужда да имаш икономическо образование за това.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.