Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Обща теория на непросветеността

На 1 ноември, в Деня на народните будители, стотици учени протестираха срещу условията си на труд. Снимка: Цветан Томчев

Ако Алберт Айнщайн не беше финансиран за непазарните си открития, светът щеше да бъде доста различен

Mинистърът на финансите Владислав Горанов си позволи с грубиянска дързост да оскърби несретния остатък от българската научна общност с фразата: „Аз не приемам някой да се изправи срещу мен и да каже „Аз съм професор или научен сътрудник и трябва да получавам еди колко си“.“ С това си проявление той се оказа следовник на предшественика си Симеон Дянков, от когото обществото запамети израза „феодални старци“, отнесен към учените в БАН. Искаше да каже негова хуманитарна невежественост „синодални старци“, но речникът му се оказа в недоимък в един непазарен отрасъл като езикознанието.

Излишно е да просвещаваме личности от подобен порядък за необходимостта от науката. Ще поговорим помежду си (Ха дано ни подслушват!) примерно за Питагор. Като е сътворил христоматийната си теорема за правоъгълния триъгълник a2 + b2 =c2 дали е бил стимулиран от гаранции за приложението й в бизнеса. Понеже такова е предназначението на науката според някои нискочели управляващи (кои с бръснати глави, кои с окосмени и обмазани с гел).

Хайде да си представим и Айнщайн, този рошав и смахнат гений, как е създал теорията на относителността в името на козметичната промишленост примерно. Да не пропускаме Нютон (онзи, дето го треснала ябълката по главата, министър Горанов, да ви светнем понеже надали се сещате). А неговото финансиране абсолютно си струва. Понеже е абсолютист за разлика от релативиста Айнщайн, а абсолютът е константа в тъпотата на дадени персони от властовите висини.

И за кого друг да се сетим. Е, подръка ни идва Менделеев. Амчи без неговата таблица бихме ли узнали какви са биохимическите съставки на мозъците, които изричат горецитираните фрази? Не че не вдяваме, де. За да се разберем помежду си, става дума за Хаш две О. Гола вода, демек.

Сега да преминем към Дарвин. Този противен тип доказва, че сме произлезли от маймуняците. Е, този не си струва финансиране, понеже предполага, че и дадени министри имат такъв генезис.

И да минем най-сетне по същество. Има един документ, издаден от БАН, на който никой, ама съвсем никой от Ония, дето са ни Воглаве не обръща внимание. Той се отнася до това как ще се развива страната ни оттук насетне. И се предлагат приоритети.

Пак избягваме от съществото, но лично нам ни е любопитно дали министърът на финансите нявга се е заслушвал в химна на просвещението, в който фигурира стихът:

Напред! Науката е слънце,

което във душите грей!

Напред! Народността

не пада

там, дето знаньето живей!

Преминаваме към препоръките. Първата е министърът да си разроши косицата и да замяза на Айнщайн. Втората, далеч по-маловажна – да изръси пари за наука, понеже от нея зависим ние всичките доморасли, и трето и най-важното – да се извини! На учените хора.

За учените трябва да се дават много, ама много пари! А те, учените ни, не са претенциозни хора. Освен това и за мъничкото, което им се отпуска, те работят заради науката. Поради това, че не могат другояче. Както рече акад. Стефан Воденичаров, председателят на БАН, в интервюто си преди дни пред “Труд”: „За човека на науката трудът е удоволствие.”

Но, което е още по-важно да знаете, е, че без учените хора вие, управляващото простолюдие, сте загубени! Каквото и да ви плямпаме, няма да го проумеете. Ха дано, ха стане!

Но вие там сте длъжни да дадете много пари за науката.

 

Парламентът е признавал, че БАН гние

„БАН работи в изключително тежки условия – недостиг на финансови средства, режим на неплатени отпуски, нарушен научен обмен, невъзможност да се покриват разходи за електричество и ток, да се поддържат сложни инфраструктурни обекти, да се заплащат дължимите вноски за достъп до европейски научни програми“ – това е становището на Народното събрание отпреди няколко години. В документа се казва, че „въпреки недостига на средства и крайно влошените условия за провеждане на научни изследвания“ успехите на БАН са изключителни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Пишман статия. А невежеството е присъщо на демокрацията: прост човек = добър демократ.

  1. Така е коменте. Е Нютон не е творил в демокрация… в монархия е ковал законите на физиката. Мария Кюри… Айнщайн… Джон Атанасофф … А през това време социалистическите учени от БАН създадоха откритието на 20 век (тогава за такова го гласуваха) – чушкопекът. Хвала на такива учЕни като теб където до онзи ден започваха изречението с малка буква.

 2. Силна статия, сочен език, браво на Бойчева! Comment, не си чел внимателно, драги.

  1. Остави го той е платен. Сега ще започне да се пени и да троли. Грамотно и учено разбира се.

 3. Помни ли някой защо и дори при социализма бе измислен лозунг „Науката производителна сила“?Срещу исканото заплащане какво е произвела или се надява да произведе БАН?
  Някога се оправдаваха,че се занимават с фундаментални изследвания.И колко са Нобеловите лауреати от БАН.“Производството“ на научни отчети не е рентабилно и за най-богатите държави.

 4. За съжаление не съм убеден, че без учените хора управляващото простолюдие е загубено 🙂

 5. за случая е много актуален бг филма „Двоиникът“и г-жа Кулишева!!!!!

 6. Статията цитира учени от древността та до Средновековието. Пропуснати са Кирил и Методий, стимулирани от Борис, който за святото си дело е награден за светия. Ученият – историк Паисий, не знам от кого е спонсориран, Неофит Бозвели и Софроний Врачански – също. Въобще важното е да сме обърнати назад в миналото. Дайте да дадем на професорите и другите учени, а пък военните и полицаите ще почакат, докато американците охраняват небето, а пък НАТО – Черноморието. Дотогава минималната работна заплата ще е по-ниска от тази в Македония и Албания.

 7. На седерастки фъшкии и прокопчови въшки не е дадено да отбират нещо от наука, те затова са се цанили да подлогарстват и смърдят срещу всичко, което им посочат работодателите. Науката е производителна сила, това е азбучна истина и точно затова по поръчка на душманите на българите туземните продажни гадове я затриват, както затриха индустриите, образованието, армията, тайните и явните служби в МВР, селското стопанство. За да затрият държавата ни, да попилеят народа. Я управляващото простолюдие мрази учените хора и това е най-естественото нещо, обратното би било чудо нечувано.

 8. Като коментираме на кого колко да се даде, ми беше интересно изказването на Веждито, който каза бюджетът да не забравя, че напоследък били създадени невероятни български сериали. Може би има предвид този Под прикритие, който надминава Стивън Сегал отвсякъде. Другият вероятно се касае до доктора, разменил бебетата, включително собствения си син. Като резултат от тази подмяна докторът успява да стане управител на елитна столична болница, която с такъв управител няма как да не стане развъдник на корупционни практики. Доктори стават посредници в продажба на бебета, а частни лаборатории се внедряват в държавни болници да източват касата. Така създаденият събирателен образ на българските медици предизвиква погнуса в обикновения човек и създава невярна представа в хората. Такива сериали, ако се спонсорират от бюджета, носят само разврат. Даже не се запитваме защо някои лумпени посягат да бият лекари. А Веждито иска повече пари за сериали. Ами да ги продават навън и да финансират следващите сериали. Много просто.

 9. Darvin ne e dokazal evoliucia – predlozhil e HIPOTEZA.
  DNK otkritiiata sa pironi v kovcega na EVOLIUCIONNATA teoriika! 3 300 000 nukleotidi, preprogramirani geni s razlicna ekspresia vov vremeto, izkliucitelno slozhna sistema za poddruzka stabilnosta na infornmaciata, nito edna polozhitelna mutacia dokumentirana, quadrinarna / ne binarna / sistema za informacia …. Nai vece KODONA – kombinacia ot 3 nukleotida kodirat edna aminokiselina / obshto 20 / – universalen informacionen kod , edin i sash v bakterii, rastenia, zhivotni i vsicko zhivo na Zemiata. A inak naucnite rabotnici triabva da sa dobre plateni.

 10. Култура, наука и образование = силно гражданско общество! Науката в България е поставена на колене, а някой пита за Нобелови награди!!! Защо българските учени трябва да отидат в чужбина, за да получат признание? Стига с посредственото мислене, че всичко трябва да е за пари и бизнес! Напротив – в момента, в тази криза на ценности и морал е критично да се борим за запазване на националната идентичност, за изграждане на национални ценности, за ново Възраждане!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.