Ангел Джамбазки, ВМРО: Скандалът с апартаментите не би трябвало да се отрази на управлението

Всички пътници са спасени от повредения норвежки круизен кораб, 11 души са ранени

Георги Свиленски: Скандалът с имотите не дойде от България

Елена Йончева: Настояваме не само за оставката на Цветанов, но и за напускането му от българската политика

НАТО потвърди плановете си за изграждане на склад за американско военно оборудване в Полша

Проф. Христо Пимпирев: Антарктида е бъдещето на човечеството ни

“За няколко лайка повече” е темата, по която пишат бъдещите журналисти (СНИМКИ)

Нови материали от „Годзила: Кралят на чудовищата“ Филмът крачи към кината с гигантски стъпки

Александър Балабанов: Какво става в Малката България? Каквато и да е реч на министър-председател – трябва да завърши с ръкопляскания

Генералният секретар на ООН: Над 130 души са убити при нападение над село в Мали

Демонстрациите на „жълтите жилетки“ в Париж приключиха мирно

Томислав Дончев: Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети Българинът е много чувствителен към имотното състояние и поведението на политиците, заяви вицепремиерът

Eйми Адамс сключва сделка с HBO Актрисата е една от най-търсените звезди на пазара

Футболист си взе белята с Rolls-Royce Резерва на „Реал“ (Мадрид) търпи критики заради лимузина за 350 000 евро

Китаец продаде едногодишната си дъщеря заради дългове от хазарт

Обществените поръчки – горещият картоф в Министерството на отбраната

Спуска се сянка върху имиджа на България и нейната армия

На фона на хроничното безпаричие в армията над сто обществени поръчки, дадени на прокуратурата и финансовите органи, идват много. Тъжната новина беше съобщена във вторник от служебния вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев. Той задоволи интереса на медиите само с уточнението, че са открити недобри практики и нарушения. Запази правото си да съобщи детайлите след около седмица.

Това състояние на обществените поръчки бе огласено, когато началникът на отбраната провеждаше конференция на тема „Национални ангажименти и произтичащи от тях задачи и отговорности на Въоръжените сили на Република България при организиране и провеждане на поддръжката от страната домакин“. Доста многозначително ще прозвучат тези недобри практики и съмнения за нарушения за съюзниците и партньорите ни, които, както стана ясно вече за американците, предислоцират военнослужещи и бронирана техника на територията на полигон „Ново село”. На практика започна инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative – ERI) в рамките на операция „Атлантическа решимост“. На нас, очевидно не от вчера, ни е отредена ролята да осигуряваме поддръжката на силите на алианса. Подобно предизвикателство се посреща трудно при наличието на над сто съмнителни обществени поръчки. Най-лошото е, че се губи доверие както вътре в страната, така и зад граница. И се спуска сянка върху имиджа на България и нейната армия.

Детайлите не са съобщени, но по наша информация става дума за две-три големи обществени поръчки в списъка на съмнителните. Проблемът обаче е в малките, защото те са за доставка на акумулатори, гуми, обувки и т.н. Съвсем не са безобидни. Те спъват не само учебния процес, но поставят под въпрос пълната готовност на сертифицираните батальонни бойни групи и другите декларирани формирования.

Бившият военен министър Николай Ненчев се усъмни, че за толкова кратко време могат да се проверят голям брой обществени поръчки в сферата на отбраната. Тепърва прокуратурата и Агенцията за финансов контрол ще кажат кой е прав. Този картоф обаче през последните две години се оказа доста горещ за Министерството на отбраната. Поне такива сигнали излъчваше досегашното политическо ръководство. Точно преди една година бе скандалът между министър Ненчев и неговия заместник Орхан Исмаилов заради сливането на двете дирекции, имащи водеща роля в търговете – „Отбранителна аквизиция” и „Инфраструктура на отбраната”. От няколко дни Стефан Янев промени заповедта на предшественика си.
Почти цяла година излизаха информации, които уличаваха ръководството на дирекция „Отбранителна аквизиция” (бивша „Инвестиции в отбраната”).

Стигна се и до обвинения от прокуратурата както към министъра, така и към шефа на дирекцията Венислав Цанов. При подобна презентация пред обществото е логично допускането за нарушения в обществените поръчки да бъде доста голям процент. Заради такива нередности министър Ненчев беше привлечен като обвиняем от Военно-окръжна прокуратура – София за поръчката за доставка на дрехи за военните, с която е нанесъл вреди за близо 260 000 лв. Софийската градска прокуратура пък му повдигна обвинения за укриването на два договора за ремонта на изтребителите МиГ-29. Разказите за подобен инвестиционен климат в отбраната никак не са приятни. В този смисъл министър Янев постъпва правилно, като предоставя правото на прокуратурата и финансовите органи да дръпнат завесата.

Може пък Николай Ненчев да се окаже прав, че се чувства спокоен за времето, в което е бил министър на отбраната. От друга страна обаче, е възможно да отпадне недоумението му защо след като има нередности, неговият ресорен заместник Десислава Йосифова е част от екипа на Стефан Янев. Защото това дава отговор донякъде на неговото учудване, че за толкова кратко време са проверени всичките обществени поръчки за миналата година. И дали заради поръчките е имало политически натиск, включително и при кадровите назначения и уволнения. Още се помни т.нар. Голямо уволнение на служители от Министерството на отбраната, придобили и упражнили правото си на пенсия“ през миналото лято. Както сочат свидетели и потърпевши, то започна (и свърши като една незавършена пиар акция) в пълна тайна на 29 юли, петък, следобед, само за служителите в главна дирекция „Отбранителна аквизиция“. Свързано бе с промените в Закона за държавния служител, които бяха влезли в сила само седмица преди това. Тази операция министерството обясни с подновяването на администрацията и управленската политика на правителството за насърчаване на младежката заетост…

На 1 април 2016 г. в кулоарите на Народното събрание след парламентарен контрол тогавашният министър Николай Ненчев заяви, че виновните за нередностите по обществените поръчки в отбраната ще понесат отговорност. Той не изключи и себе си, ако се окаже, че по някакъв начин има вина за някоя поръчка. Засега само прокуратурата вменява вина. Съдът не е заседавал.

Изведнъж се натрупаха много странни проблеми в отбраната. Няма пари, а според отчета за разходите през 2016 г. МО не е усвоило и е върнало 14 млн. лв. Бившият военен министър твърди, че одитите на обществените поръчки не са показали нередности, а сегашният е на друго мнение. Кой е излъганият? Средната работна заплата в страната скача над 1000 лв., а няма механизъм да се размрази военната. Липсват 5600 войници, но твърдим, че армията си изпълнява конституционните отговорности. Сто на сто нещата не са добре. Както при стоте обществени поръчки.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Аз не знам, защо ПЛЕХАРЕСТИЯ МОКЛЕТ не е в ПАНДЕЛАТА с отнето имущество

  2. „Засега само про-к-ур-атурата вменява вина. Съдът не е засе-давал.“ Няма и да засе-дава.

  3. Работата е повече от ясна ! Някой е свирил бой по реформаторските министри да отклоняване на вниманието ! А то е кой краде яко в България ? Кой окраде КТБ ? Кой загроби България с АЕЦ Белене, Цанков камък, Южен поток , обществените поръчки които Бойко спря!? Как така от 6 фирми които строиха оградата 4 се оказаха на Пеевски и ко ? Ама там всичко е чисто , как ще разследва някой мафията ?

  4. Само така! Който не иска да купува съветски самолети ще лежи на топло.

  5. Професорът Г. е обективен. Той не е нито ляв, нито десен. Той е ярко червен.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.