Обществен комитет брани Военния факултет в Шумен

Кметът Любомир Христов е разговарял със заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев по проблеми на Военния факултет в града. Двамата са гости на града по повод информационната кампания за набиране на войници. В общината са обсъдени въпроси, свързани с промените във военно-образователната система, които предстоят във връзка с възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия и бъдещето на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен към Националния военен университет „Васил Левски“.

Градоначалникът е информирал гостите, че в града е създаден Обществен комитет с участието на народни представители от различни политически сили. В него са включени още областният управител проф.СТефан Желев и председателят на Общинския съвет проф.Борислва Беджев. „Аз също се присъединявам към този комитет, защото всички сме притеснени за бъдещето на факултета. С военното училище са свързани съдбите на много хора в нашия град и за за нас е много важно то да се запази в този вид, в който съществува в момента“, заявил е кметът.

Полковникът от резерва доц. д-р Радослав Узунов, бивш началник на военното училище в Шумен и настоящ общински съветник, е връчил декларация на ген.-лейтенант Димитър Илиев, в която се настоява да се запази структурата на Националния военен университет „Васил Левски“ с Факултет „Общовойскови“, Департамент „Езиково обучение и физическа подготовка“ и обслужващи звена във Велико Търново,

Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ и Департамент „Чуждоезиково обучение“ и обслужващи звена в Шумен. Освен това в основните звена да се запази обучението по акредитираните професионални направления и специалности, както и академичният, преподавателският състав и учебно-материалната база.

Генерал Илиев е изразил готовност да подкрепи исканията на Обществения комитет, посочени в декларацията, и да постави въпроса за разглеждане в Министерството на отбраната. На срещата в кабинета на кмета е участвал и подполковник Георги Георгиев, началник на Военното окръжие в Шумен, съобщават от общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони