Общинарите в Каварна ще гласуват 50 хиляди лева за вече открит паметник на Христо Ботев

Паметник на Христо Ботев в Каварна

Общинарите в Каварна ще гласуват 50 хиляди лева за паметник на Христо Ботев, който вече е построен, съобщи БТВ.

Паметникът на Христо Ботев бе открит тържествено на 2 юни, но все още няма санкция на общинските съветници от Каварна.

„Много се учудих дали ще се изгражда втори паметник, нещо като дежавю ми се случи и си спомних, че този паметник беше открит на 2 юни преди три месеца. Проверих и разбрах, че парите са и платени и съм още по-хиперучуден как може без поръчка, без в бюджета да е предвиден такъв разход, да се платят парите", коментира независимият общински съветник Цонко Цонев.

Според него това е грубо нарушение, а и било вече казано, че паметникът е изграден с пари на дарители.

„За мен това е една грандиозна измама. Просто не мога да разбера защо я направиха тази лъжа, на кого беше необходима, да се свърши някаква пиар акция. След това са мислили, че никой няма да го усети", посочи Цонев.

Кметът на Каварна Нина Ставрева обяви, че идеята за паметника дошла след приемането на бюджета за годината, а местната власт искала монументът да бъде открит на 2 юни. Затова и дали парите, макар и без решение на съветниците.

„В крайна сметка аз смятам, че по-важният факт е, че в никакъв слуай не ощетяваме данъкоплатците и няма да има двойно плащане”, категорична беше тя.

Събраната сума от дарители е около 2000 лева, а сметката все още не е закрита.

Местните пък не знаят с какви пари е платен паметникът.

„Значи са ни излъгали, че тези пари от кутиите са за паметника, щом ще събират други пари", заяви Румяна, жител на Каварна, предаде БТВ.

Според финансисти има нарушение на бюджетната дисциплина, тъй като актуализацията е трябвало да бъде направена, преди паметникът да бъде платен от местния бюджет.

 

Коментари

Задължително поле