Общинарите на Варна с 3 пъти едноминутно мълчание

Три пъти отдаваха почит с едноминутно мълчание общинските съветници във Варна на последната си сесия за 2016 г. Първият път скочиха на крака в памет на жертвите на Народния съд. След това по предложение на местния соцлидер Борислав Гуцанов отдадоха почит на разстреляните на 20 декември 1943 жители на Ястребино, между които и шест деца. Накрая се поклониха на жертвите от ада в Хитрино.

Серията щеше да продължи след предложение да се почете и паметта на кап. Георги Георгиев, който на днешната дата преди 39 години е завършил околосветското си плаване. Това е абсурд, да се почита нещо, с което трябва да се гордеем, пресече поредното ставане на крака общинският съветник Костадин Костадинов.

С отсъстващи 10 души в пленарна зала и с 32 гласа "за", 5 "против", беше приета актуализацията на бюджета на община Варна, който от 243 млн. лева стана 253 млн. лева. Увеличението с 10 млн. лева идва от държавна субсидия и с над 5 млн. лева събрани повече данъци в местната хазна.

Борислав Гуцанов поздрави за това кметската администрация, но остро реагира, че актуализацията на "изхарчени пари" се приема едва сега, наричайки "дежа вю" случващото се всяка година. Забавянето е от късното отпускане на средствата за ремонта на охранителните канали в „Аспарухово“ от държавата в размер на 8.5-9 млн. лева, обясни зам.-кметът по финанси Пейчо Пейчев.

Само завишението от единствения местен данък придобиване, който беше увеличен от 2.6 на 3 на сто, донесе 3 млн. лева на местния бюджет. От туристическия данък влязоха с 300000 лева повече от прогнозната сума.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България