Общинарите одобриха нов небостъргач в София Според главния архитект на София Здравко Здравков зданието няма да пречи на функционирането на булеварда

Столичен общински съвет. Снимка: Таня Дачева, архив

Строеж на 77-метрова сграда до бул. „България“ одобри днес Столичният общински съвет. Проектът бе одобрен вчера от комисията по архитектура и градоустройство, след като на предишни заседания бе отхвърлен на два пъти.

Проблемът с новия небостъргач е дали теренът попада в зона без ограничения за височината на застрояване или не, както и за влиянието му върху трафика в района. Инвеститорът е дружеството „България билдинг“. Новият небостъргач ще включва офиси, магазини, жилища и апарт хотел.

Граждани от района излязоха на протест и организираха и подписка против строежа в края на юни, въпреки че проектът отпадна от дневния ред на СОС тогава.

В края на миналата година Върховният административен съд реши окончателно да отмени отказа на главния архитект да разреши проекта, защото ОУП не важи в частта му за конкретния терен.

През април комисиите по градоустройство и по екология върнаха искането на инвеститорите, за да направят транспортен анализ. Тогава те поискаха доказателство, че теренът попада в зона, която допуска застрояване без ограничения за височината.

Столичният общински съвет, с гласовете на ГЕРБ и Реформаторски блок и Глас Народен, разреши стоежа на 77-метровата сграда.

„Касае се за една сграда, която е 77-метрова и тази сграда беше разгледана на разширен експертен съвет след две заседания на комисиите по архитектура и екология.“, коментира главният архитект на София Здравко Здравков. „Направихме разширен експертен съвет с повече от 30 експерта от Университета по архитектура строителство и геодезия и от професионалните организации. Изключително подробно беше разработено по отношение на трафик анализ. Беше ни доказано, че мястото на тази сграда няма да пречи на функционирането на булеварда“, обясни главният архитект.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “Столичният общински съвет, с гласовете на ГЕРБ и Реформаторски блок и Глас Народен, разреши стоежа на 77-метровате сграда.“ Ето значи кой е виновен за разбиването на нашия роден град София. Какви са политиханците та да разрешават и забраняват сторежи в София? Булевард България, Манастирски ливади, Околовръстното или полите на Витоша са презастороени с никому ненужни небостъргачи и строежи + офиси, повечето от които празни или полупразни. Нали няма пари, кой дава толкова милиони за строеж на ненужни сгради? Колко пари струва проекта и кой ще ги дава? Главният ‘архитект“е подложка на строителната мафия, на тази мафия са подложки и някои от политиканските партии. Явно гроб с пишмана, антиреформистки антиблок и глас антинароден. И защо никой от тези “партийки“и здравко болнав не обяснят кога ще почне възстановяването и строежа на разбитите тротоари по цяла София..или само строежи за пране на парета не са нужни. 90% от сегашните тротоари и даже улици са от Татово време. Ако политиханците и болен здравков действително служеха на народа, който им плаща тлъсти заплати, нямаше да е така..Да се акомодира строителната мафия, защото им е дала доста парета, а да се неглектват и да не се обръща внимание на нуждите на населението. И това вече става ПОВЕЧЕ от ОЧЕВАДНО..Достатъчно е една бърза разходка из София:(((, за да се установи на кой служат разните политиханци и гл архитекти от последните 28 г срам

  2. Оправете си правописа, неграмотници! Как може национален ежедневник да пише здание със „с“?!? И то в заглавието!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.