Общинари в Търговище настояват да се разруши недовършения хирургически блок

Да се вземе решение за разрушаване на сградата на недовършения хирургически блок в Търговище, предлагат съветници на местния парламент. 9-етажното здание, което е сторено през 80-те години, е частна общинска собственост. През годините бяха правени опити да бъде продадено, но нямаше интерес, заради състоянието на конструкцията. Установени били дефекти по носещата част, пукнати и ерозия на материалите. Нямало как да бъде укрепено.

Сградата е била завършена на над 60%, но в първите години на демокрацията голяма част от материалите, които са били годни, са били откраднати. Имотът е на 14 дка и на метри от областната болница на Търговище и жилищни сгради. Това силно ограничава възможностите за разрушаване без да бъдат засегнати близкостоящи обекти, припомнят специалисти.

Експерти от общината от месеци проучват възможните действия за обекта. Сега съветниците искат да се възложи на кмета да организира процедура за разрушаване на сградата. Мотивите са, че тя е опасна и трябва да се вземат мерки.

Безопасното премахване на т.нар. хирургически блок обаче би струвало вероятно стотици хиляди левове, което ще натовари сериозно бюджета на кметството. То има да решава проблем с липсата на пари за разширение на депото за битови отпадъци, чийто капацитет се изчерпва до 2018г., а няма централно или европейско финансиране. Нужните пари за нова клетка са над 5,6 млн. лв., припомниха от общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини