Общинари пилеят по гръцки острови пари за деца в риск

Старши специалистът по класифицирана информация в общината Драгомир Драганов от дни вече е вишист.

Кметът на „Възраждане“ раздавала жилища на самотни служители

Съпругът на зам. кмета Татяна Димитрова е шеф на пазарите в района

Секретарят на общината получила над 40 хил. лв. през миналата година

Общинари от район „Възраждане“ си правят семинари в Гърция и Испания, както и по курортите в България с пари от бюджета на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Десетки командировки до островите Тасос и Корфу, както и до Барселона са подписани от кмета Савина Савова за обществените възпитатели, част от които са на възлови постове в общината и по съвместителство са и членове на комисията.

Освен в чужбина, те редовно прескачат и до Албена, Банско, Хисаря, Боровец, Поморие, Несебър, Сандански, Трявна. Според Савова, семинарите в България се организират от Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и имат почти задължителен характер.

Служители обаче не се задоволяват само с по една командировка годишно зад граница. Заместник кметът Татяна Димитрова два пъти е била в командировка в Гърция през 2016 - през юни на Тасос, а през септември на Корфу. Не е пропуснала да прескочи за сметка на общината и до Барселона през май, през юли пък е била на семинар в Сандански. Главната счетоводителка Елена Бръмбарова също се е обучавала на Тасос и в Барселона, през 2017 г. два пъти е пътувала в Гърция. Малина Кърчева пък през юни 2016 г. е била на обучение на Тасос и да затвърди знанията си през септември е прескочила до Корфу.

На обучителните семинари, разбира се, присъства и секретарят на Комисията Цветанка Петкова - отново на любимите гръцки осторви. Списъкът е дълъг, командировките са всяка година и струват немалко на община „Възраждане“. Пиарът на общината Пепа Илиева обясни любовта към южната ни съседка с програма за децата от ромските училища „Моята първа икона - първи стъпки към Бога“. Имало една жена, която работела в музей на икони в Гърция, която изнесла лекция.

Общинарите биха могли и сами да си плащат пътуванията до островите, защото заплатите в общината не са малки. Само получените възнаграждения от секретаря на общината Дарина Енева през 2019 г. са 40 327 лв. Това прави по 3360 лв. месечно. За сравнение кметът на София Йорданка Фандъкова получава по 2900 лв. на месец. Решението кой колко да взима на месец се взема от зам. кмета арх. Николай Диков и се подписва от кмета на района. Изплащането на допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит също зависи от Савова, твърди бившата служителка в общината, сега пенсионерка, Елка Петрова. Тя не е получавала такова, за разлика от нейни колеги, начисленията на които стигат до над 30%.

Освен добри заплати, има и други екстри да работиш в общината. Докато десетки семейства чакат много години за жилище, млади и неженени общински служители вече са се обзавели с такова и в повечето случаи в нови кооперации, за което „Труд“ разполага с документи за раздадени апартаменти. Веселин Кирилов Тодоров, който не е женен, се е уредил с две стаи, вестибюл, кухня и сервизни помещения на бул. „Димитър Петков“ през 2015 г. Година по-късно в Зона Б - 5 жилище е получил и друг общински служител, който също е едночленно семейство - Виден Боянов Свиленов. Неговият общински апартамент е по скромен. Стая, кухня и сервизни помещения. Жилище получава и Станислав Петрунов - еколог на общината, както и треньорът по футбол на сина на кметицата, която е кръстница на детето му. Шофьорът на Савова - Драгомир Драганов също получава общинско жилище, но и расте в службата - в момента е главен специалист в „Отбранително-мобилизационна подготовка при кризи и аварии“ и отговаря за класифицираната информация в общината. Той се е дипломирал преди десетина дни и досега е извършвал дейността без висше образование. Докато десетки хора в тежко положение чакат с години за общинско жилище, имот получава и Цветанка Петкова - секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Всъщност тази комисия е много интересна. Започва се с няколко човека преди години, за да нарасне до 21 през 2020 г. Членовете u получават допълнително по 240 лв. на месец за нелеката работа с трудни деца - повече от 60 хил. годишноот бюджета на общината. Такива получава и Мая Стоянова, главен експерт в Жилищно настаняване, която обаче е в отпуск по майчинство и едва ли може да участва в доста обемната дейност. Освен спортни и културни мероприятия, които трябва да привлекат децата, комисията извършва социално-превантивна дейност с тези с рисково поведение.

Служители твърдят, че не е изключение и семействеността в общината. „Възраждане“ е един от централните райони на София и тук се намират най-големия столичен пазар - Женският и пазарът „Димитър Петков“. Служители на общината сигнализираха в „Труд“, че има и конфликт на интереси, свързани с тях. Съпругът на заместник кмета на района Татяна Димитрова - Драгомир Димитров, е изпълнителен директор на пазари „Възраждане“. Длъжността е с 3-годишен мандат и всеки момент трябва да е проведе нов конкурс за апетитното място.

Кметът Савина Савова: Няма конфликт на интереси

Савина Савова има юридическо образование. Работила е в Правния отдел на столичния район “Красна поляна”, от 2005 до 2011 г. е секретар на район “Възраждане”, а кмет е от 14 ноември 2011 г. до момента.

- Г-жо Савова, защо са раздадени толкова общински жилища на ваши служители и защо на сам човек, имам предвид Веселин Тодор е предоставено жилище от 60 кв. м., след като по наредба трябва да бъде по-малко?
- Има комисия, когато човек е сам в наредбата ясно е казано каква квадратура да получи. Ако някой е настаняван, то това е ставало по правилата. Да, в настанените наематели, разбира се, че има общински служители и абсолютно всякакви хора, които са правоимащи и които са подали документи и са включени в списъка. Да, Веселин Тодоров е настанен в общинско жилище. Веско беше наш служител, инженер, млад човек. В годините назад е имал картотека в “Красна поляна”. След това беше наш служител, прехвърли картотеката в район “Възраждане”. Направих справка, жилищната площ, в която е настанен, е 27 кв. м. Това едно таванско помещение, той е настанен съобразно правилата на наредбата. Това е един млад човек, отгледан от майка си само, който е в изключително тежка жизнена ситуация. И когато сме могли да му помогнем, аз съм доволна, че това се е случило. Когато премахнахме 25 ромски бараки, всяко едно от тези над 25 ромски семейства, бяха настанени в общински жилища. Това е примерът как трябва да се работи с тези хора. Вместо аз да съм отпуска някъде с детето си, аз през цялото време седя и мисла дадено семейство дали е подходящо да бъде в къща или в жилищен блок и как биха реагирали хората, които живеят там.

- Съпругът на вашата заместничка Таня Димитрова е изпълнителен директор на пазари “Възраждане”, това не е ли конфликт на интереси?
- Съпругът на заместник кмета Таня Димитрова е избран за изпълнителен директор на пазари “Възраждане” от Столичен общински съвет, минал през нарочна процедура. Това е гласувано и прието от 61 общински съветници, като преди това той се е явил на съответния конкурс. Не виждам тук да има конфликт на интереси. Да, г-жа Димитрова е назначена от мен за заместник кмет много години преди това. Няма конфликт на интереси.

- Какво налага обществените възпитатели да си правят съвещанията на остров Тасос, Корфу по няколко пъти в годината и то в курортния сезон за сметка на общината?
- Ами има такава практика. Комисията работи целогодишно с деца в риск. На територията на района има две училища, които са изцяло с деца от ромския етнос, така че повярвайте наистина работата е натоварена. Има и определен бюджет. Има такива случаи, в които има изнесени работни групи, срещи на обществени възпитатели на комисията.

- А защо на гръцките острови през сезона, в България не могат ли да имат срещи и обучения?
- Имало е организиран такъв семинар, решили са служителите, че че може да се случи, има бюджет. Имало е такива и на територията на България. Работата на тези хора е целогодишна с деца в риск. И наистина резултатите, които са постигнати за тези години никак не са малко, което може да се види от статистиката и от бройката, и от това, че се работи с тези деца, че намаляха драстично делата за противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В дейността на комисията има много обучения, семинари с лектори на определени теми. Направена е преценка, че това обучение, което се организира е възможно да се посети от наши служители. Местната комисия има свой бюджет, който няма нищо общо с общинския бюджет.

- Но той не е ли даден за децата?
- Този бюджет е даден, както за мероприятия с децата, така за обучение. Дори служители да са били командировани и да са взели участие в тези семинари и обучения, това по никакъв начин не е ощетило бюджета за работа с деца.

- Защо експертът по класифицираната информация в общината Драгомир Драганов е бил назначен със средно образование на тази длъжност? 
- Първоначално беше шофьор, след това е назначен като старши специалист за класифицирана информация. През това време той се обучаваше по съответната специалност. Назначението му се съгласува с дирекция “Сигурност” на Столична община, за него се извършва проучване. Нали разбирате, че ако той няма право да бъде назначен, аз няма как да го назнача и няма как да му бъде даден допуска до класифицирана информация. През миналата седмица си завърши висшето образование с отлична оценка. Всяка една дейност в този отдел се извършва съвместно с нарочно определени служители от столична община.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване