Общинари се обявиха против закриването на прокуратура

Общинският съвет в пограничния добруджански град Генерал Тошево се обяви против евентуалното закриване на местната районна прокуратура.

Съветниците гласуваха декларация, провокирана от плановете за промяна в съдебната карта на България, които ще доведат до съкращаване на броя на прокуратурите на територията на Добричка област.

Документът ще бъде изпратен до Пленума и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, Комисията по анализ и отчитане степента на натовареност на органите на съдебната власт и главния прокурор.

В декларацията се посочва, че Генерал Тошево е втората по големина община в региона и десетата в цялата страна. През нея преминава международен трафик от и до Украйна, Молдова и Румъния.

Функциите на Районната прокуратура са свързани и с правоохранителната дейност на сухопътна граница между България и Румъния с дължина 68,4 км. Съветниците допълват, че броят на предприятията в Генерал Тошево се е увеличил над два пъти за 5 г., обработваемите площи 795 000 дка, а след 2013 г. се наблюдава тенденция на ръст на престъпленията предимно срещу собствеността.

През последната година има и скок на опитите за незаконно преминаване на държавната граница. Затова изкуственото съчленяване на Районната прокуратура в Генерал Тошево с която и да е друга в областта би довело до липса на всякакви стандарти за ефективно управление, бързо и справедливо правосъдие, категорични са съветниците.

Те припомнят, че общината е предоставила безвъзмездно част от газифицирана и обществено достъпна сграда за нуждите на обвинението и е оборудвала единствената в цялата Добричка област "Синя стая" за изслушване на деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони