Общинари с ултиматум за обща каса в Двореца в Балчик

Общинският съвет в Балчик категорично се обяви против събирането на две входни такси на две отделни каси в най-посещавания туристически културен център-Двореца.

На заседание в четвъртък местните парламентаристи излязоха с декларация, която ще бъде изпратена до всички институции -МС, НС и ресорни ведомства. В нея се посочва, че общинските съветници, водени от обществения интерес, изразяват своето безпокойство от крайно негативния отзвук и огорчение сред туристите да плащат на две места.

Според тях функционирането на две каси на входа на архитектурно-парковия комплекс, който е гордостта на Белия град, предизвиква ежедневни скандали.

"Недопустимо е след като държавата и общината изразходват огромни средства за имиджова реклама на България и Община Балчик като дестинация за културен туризъм, тези учреждения, които са на държавна издръжка, да продължават с действията си да уронват престижа на Общината като туристически културен център. Дългогодишният конфликт между Софийския университет и Министерството на културата, освен нанесеното непоправимо петно на българския туризъм води и до двойни разходи за стопанисване на обекта, тъй като всяко едно от учрежденията прави такива за обезпечаване събирането на таксата и охрана на своята част от комплекса.Призоваваме двете ведомства да решат спора кой да събира приходите и на входа да функционира една обща каса", се казва още в декларацията.

Общинските съветници дават срок на двамата стопани на Двореца да решат проблема до 1 февруари догодина преди новия туристически сезон. В противен случай имаме лостове чрез ЗМСМА и изискванията за дейността на физическите и юридическите лица на територията на общината да го решим ние , заяви за "Труд" председателят на ОбС в Балчик Илиан Станоев.

Повече от десетилетие се водят съдебни дела между Държавен културен институт - Културен център/ДКИ-КЦ/ "Двореца" -Балчик и СУ "Св.Климент Охридски" и Ботаническата града към него, която стопанисва терена на най-известната туристическа дестинация по Северното черноморие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони