Общинар №1 на Сливен: Не сме вдигнали бялото знаме!

„Общината не е вдигнала бялото знаме. Аз съм доста голям оптимист!” – заяви председателят на общинския съвет Димитър Митев /ГЕРБ/. Повод за констатацията му стана предстоящото заседание на местния парламент, на което трябва да бъде приет плана за финансово оздравяване на Града под Сините камъни.

Планът предвижда увеличение на таксата за смет с по 17 на сто през следващите две години, увеличение на таксите за детски градини от 35 на 45 лева, намаляване с 50 на сто на издръжката за симфоничния оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен”. Капиталовите разходи ще бъдат свити в рамките на държавната субсидия от 1 млн.лева, с които ще могат да се кърпят само дупки по улиците.  Тежките ограничителни мерки ще бъдат понесени основно от обикновените граждани, но били задължителни, за да не фалира общината заради невъзможност да се разплаща.

„Въпреки увеличението на основните местни данъци и такси, техният размер си остава около средния за сродните на Сливен общини в страната. А специално за бизнеса местните данъци и такси са най-ниски у нас. Ние бяхме сред първите общини, които приеха наредба за насърчаване на инвеститорите.  Работим по европроекти, които ще донесат придобивки и пари на града. Освен това и занапред ще разчитаме на депутатите ни.

Благодарение на народните представители от ГЕРБ в предишния парламент и на министър Десислава Танева /Танева е от Сливен – б.р./ в общинските сметки постъпиха 7 млн.лева живи пари, с които бе довършен ремонта на концертната ни зала, с тях ще бъде изградено новото кръгово движение в центъра на града, ще се направи ремонта на централната улица „Раковски”, заделени са и 1 млн.лева за асфалтиране по селата” – каза още председателят на общинския съвет.

Очаква се заради оздравителния план Сливен да получи 5 млн.лева безлихвен заем от държавата, макар нуждите да са за 17 млн.лева. На толкова възлизат просрочията по текущите разходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини