Общината в Сапарева баня трябва да изплати 1000 лева обезщетение на инвалид

Обезщетение от 1 000 лева трябва да изплати общината в Сапарева баня по Закона за дискриминацията на инвалид, защото не е осигурила необходимото, за да може мъжът да упражни правото си на вот на последните президентски избори. Това постанови кюстендилският административен съд, информира БНР.

На президентския вот на 6 ноември 2016 год . Росен Д., инвалид 100%, отишъл да гласува в секцията в село Сапарево. Сградата обаче се оказала непригодна за хора с увреждания, не била осигурена никаква възможност да се стигне до втория етаж, където се намирала изборната секция. Липсвала подвижна рампа.

Обяснили на мъжа, че трябва сам да си намери четирима човека, които да го внесат вътре, за да гласува. Чакал на студено отвън близо два часа. Чувствал безкрайно унизен, обиден. Измръзнал и се разболял, като така и не успял да гласува.

В случая е засегнато достойнството и правата му на гражданин, гарантирани от Конституцията и по Закона за защита от дискриминация и Закона за интеграция на хората с увреждане, мотивира решението си съдебният състав. Първоначалният иск на инвалида е 5 000 лева. Общината трябва да плати и 520 лева разходи по делото. Решението може да се обжалва пред ВАС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България