Общината в Сливен ще брои 2,5 млн. лева лихви заради забавени плащания

Община Сливен е осъдена да плати 2,5 милиона лева лихви по забавени плащания за ремонтни дейности, пътно поддържане и снегопочистване, извършени между 2006 и 2013 година - съобщиха от пресцентъра на местната администрация, цитирайки зам.кмета по финансите Румен Иванов. Договорите са сключени при управлението на кмета Йордан Лечков /2003-2011 г./ и управлението на кмета Кольо Милев /2011-2015 г./.

Наша проверка установи, че съдебните решения са от 10 ноември, по две търговски дела - №42 и №43 за т.г. на Окръжния съд в Сливен. През процесния период зимната поддръжка и ремонтите на четвъртокласните пътища в общината е била поверена за различен срок от време на три фирми: "Биндер"АД, "Пътно поддържане-Сливен"ЕООД и ДЗЗД "Пътно поддържане". Общината не платила извършените дейности в определения за това срок. Изпълнителите са направили цесии, с които вземанията им са били прехвърлени на други две фирми - "Виастрой"ЕООД и "Инмат Козарево"ООД.

В края на мандата си, кметът Милев е подписал с фирмите споразумения за изплатените главници и за произтичащите от забавянето на плащанията лихви. На това основание ищците "Виастрой"ЕООД и "Инмат Козарево"ООД са предявили исковете си пред Окръжния съд. Общината е осъдена да плати на"Виастрой"ЕООД 182 хил.лева са лихви и 14 хил.лева за направените от фирмата съдебни разноски. На "Инмат Козарево"ООД трябва да бъдат платени над 2,2 млн. лихви и съдебни разноски 182 хил.лева.

"Една от първите задачи, с които се заехме, беше да разплатим главниците на задълженията към фирмите, натрупани от предишните управления чрез облигационен заем на общината и други финансови механизми. За съжаление, тези задължения много дълго време са били трупани без никаква реална политика за тяхното разплащане. Вече много пъти сме коментирали, че просрочените задължения са много голям риск и размерът на наказателните лихви по тях е огромен, в сравнение с пазарните лихви по финансовите инструменти. Тези 2,5 милиона лева са натрупани лихви от забавените плащания. С подписаните от Кольо Милев споразумения се признават задълженията за лихви и се прекъсва срока за давност. На практика, от това тече нова 3-годишна давност" - коментира зам.кметът Румен Иванов и допълни, че "заради недалновидно и неразумно управление сега ще плащат данъкоплатците".

Преди няколко дни бяха запорирани сметките на общината по иск за 4,5 млн.лева на Министерството на околната среда и водите. Искът е заради проваления през 2009-2010 г. първи воден цикъл на града, по който бе одобрено финансиране от вече несъществуващата програма ИСПА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България