На 25 юни 2019 да почерпят

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Тръмп обяви строги санкции срещу Иран, засягат и върховния лидер аятолах Али Хаменей

Ролс Ройс губи клиенти сред родните милионери Броят на Поршетата в страната нарасна с 10% само за година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 юни 2019

Вдигат пенсиите на 2,13 млн. българи Увеличението ще е с 5,7%, най-високата става 1200 лева

Еленко Божков: Блокът на „ТЕЦ Марица – изток 2“ няма да може да работи на въглища дълго време след пожара

Общината в Сливен ще брои 2,5 млн. лева лихви заради забавени плащания

Община Сливен е осъдена да плати 2,5 милиона лева лихви по забавени плащания за ремонтни дейности, пътно поддържане и снегопочистване, извършени между 2006 и 2013 година – съобщиха от пресцентъра на местната администрация, цитирайки зам.кмета по финансите Румен Иванов. Договорите са сключени при управлението на кмета Йордан Лечков /2003-2011 г./ и управлението на кмета Кольо Милев /2011-2015 г./.

Наша проверка установи, че съдебните решения са от 10 ноември, по две търговски дела – №42 и №43 за т.г. на Окръжния съд в Сливен. През процесния период зимната поддръжка и ремонтите на четвъртокласните пътища в общината е била поверена за различен срок от време на три фирми: „Биндер“АД, „Пътно поддържане-Сливен“ЕООД и ДЗЗД „Пътно поддържане“. Общината не платила извършените дейности в определения за това срок. Изпълнителите са направили цесии, с които вземанията им са били прехвърлени на други две фирми – „Виастрой“ЕООД и „Инмат Козарево“ООД.

В края на мандата си, кметът Милев е подписал с фирмите споразумения за изплатените главници и за произтичащите от забавянето на плащанията лихви. На това основание ищците „Виастрой“ЕООД и „Инмат Козарево“ООД са предявили исковете си пред Окръжния съд. Общината е осъдена да плати на“Виастрой“ЕООД 182 хил.лева са лихви и 14 хил.лева за направените от фирмата съдебни разноски. На „Инмат Козарево“ООД трябва да бъдат платени над 2,2 млн. лихви и съдебни разноски 182 хил.лева.

„Една от първите задачи, с които се заехме, беше да разплатим главниците на задълженията към фирмите, натрупани от предишните управления чрез облигационен заем на общината и други финансови механизми. За съжаление, тези задължения много дълго време са били трупани без никаква реална политика за тяхното разплащане. Вече много пъти сме коментирали, че просрочените задължения са много голям риск и размерът на наказателните лихви по тях е огромен, в сравнение с пазарните лихви по финансовите инструменти. Тези 2,5 милиона лева са натрупани лихви от забавените плащания. С подписаните от Кольо Милев споразумения се признават задълженията за лихви и се прекъсва срока за давност. На практика, от това тече нова 3-годишна давност“ – коментира зам.кметът Румен Иванов и допълни, че „заради недалновидно и неразумно управление сега ще плащат данъкоплатците“.

Преди няколко дни бяха запорирани сметките на общината по иск за 4,5 млн.лева на Министерството на околната среда и водите. Искът е заради проваления през 2009-2010 г. първи воден цикъл на града, по който бе одобрено финансиране от вече несъществуващата програма ИСПА.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.