Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Общината организира кампания за чипиране на домашните кучета

Секретарят на община Търговище Христалина Халачева следи за кампанията за регистрация на кучетата.

Над 900 четириноги вече са с паспорти

Масово чипиране на домашните кучета започна първа община Търговище още в края на февруари. Кметовете на населените места извършват преброяване на домашните любимци и дворните пазачи. Досега е установено, че в 41 села и квартали има над 3500 животни. От други 12 все още се чакат данни.

На ветеринарните лекари отново са изпратени писма, напомнящи задълженията им да информират Областната дирекция по безопасност на храните и общинската администрация за регистрираните при тях кучета.

В резултат на предприетата масова кампания, разпоредена от кмета на общината д-р Дарин Димитров, стартира организирано масово поставяне на чипове и на дворните кучета по селата. Първи се справиха в село Маково, където в рамките на ден поставиха маркировка на 76 домашни любимци. В момента тече чипиране и подготовка в други 15 села.

В резултат на кампанията собствениците на кучета започнаха регистрация на животните. В края на 2016 г. в общината бяха вписани едва 141 любимеца. С паспорти към началото на май вече са над 900.

Поставянето на чиповете по селата се извършва по заявка на кметовете, които организират населението и осигуряват ветеринарен лекар на място. Собствениците на кучета плащат по 15 лв. за чип и паспорт, а кметовете после регистрират животните в общината.

Управителите на етажната собственост пък са длъжни да впишат в домовата книга всички домашни любимци, които се отглеждат във входовете им. Тези данни трябва да се предадат на местната администрация. Тези по дворовете на къщите в града се засичат от контрольорите от местната администрация.

Секретарят на общината Христалина Халачева съобщи, че в кметството работи екип, който синхронизира местните наредби със законодателството, за да се засилят проверките и да се налагат адекватни санкции. „Намаляването на уличните кучета няма как да стане, без да се регулира отглеждането на домашни. Проблем са т.нар. вилни зони, от които всяка есен се пускат стотици кучета и те влизат в града. Други рискови обекти са тези в промишлените зони и животновъдните обекти, където има десетки кучета, които създават поколения и увеличават популацията на уличните. Има закон и той ще се спазва, категорични сме”, каза Халачева.

В населените места и т.нар. вилни зони ще бъдат пуснати допълнителни мобилни групи за проверки. Ще се налагат глоби от по 200 лв. на всеки стопанин, чието животно няма чип и не е регистрирано.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.