Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Община Благоевград спечели поредния социален проект „Култура без граници“

Снимка: Прокуратура на Република България

Комитетът за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег V-A Гърция – България 2014 – 2020 проведе открито заседание в Благоевград, на което одобри за финансиране, подадения от община Благоевград проект „Интегриране на трансграничното значение на историческите и археологически ценности на България и Гърция в една устойчива тематична туристическа дестинация” – „Култура без граници“.

Проектът се осъществява по Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег V-A „Гърция-България” 2014-2020 по Приоритетна ос 2 „Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион”, Тематична цел 06: „Съхраняване и опазване на околната среда, и насърчаване на ресурсната ефективност”, Инвестиционен приоритет 6c: „Съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на природното и културното наследство”, Специфична цел 4: „Да валоризира културното и природно наследство в трансграничния регион”.

Проектът има за цел да представи и популяризира местните традиции и култура в трансграничния регион, в частност да насърчи опазването, използването и популяризирането на културното наследство и забележителностите на територията на община Благоевград.

Дейностите по проекта са свързани с организиране и провеждане на три фестивала – два на територията на община Благоевград и един на територията на община Амфиполи. Заложено е още закупуване на сцена с музикално и осветително оборудване; подвижна платформа за провеждането на тематични фестивали, концерти, различни състезания, изпълнения на артисти, танцови групи, певци, музиканти. Реализирането на тези прояви ще допринесе за популяризирането на културно-историческото наследство.

В рамките на проекта се предвижда също провеждането на мащабна информационна кампания, целяща насърчаване на посещенията на туристическите обекти, увеличаване броя на посетителите и туристите на територията на община Благоевград и обогатяване културния живот на жителите на общината. Планира се да бъде нает интерактивен автобус, чрез който традициите и културно-историческото наследство на региона ще бъдат представени на посетителите по един интересен, иновативен и леснодостъпен начин.

В изпълнението на проекта ще вземат участие 7 партньори. Водещ партньор ще бъде Министерство на културата, Република Гърция в сътрудничество с Министерство на вътрешните работи и административното преустройство на Република Гърция, Община Амфиполи, Република Гърция, „Център за учене през целия живот в региона на Централна Македония“, Регион на Централна Македония, община Благоевград и „Факултет по изкуствата“ към Югозападен университет „Неофит Рилски” в Благоевград.

Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, одобреният бюджет възлиза на 2 855 468,00 лв., разпределен между 7-те партньори, като бюджетът на общината е 456 123,86 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.