Община Варна може да събере близо 10 млн. лева данъци повече

До края на изминаваща година се очаква община Варна да събере близо 10 млн.лева данъци повече от планираните, съобщи за "Труд" зам.-кметът по финанси Пейчо Пейчев. Според актуализацията на бюджета преизпълнението на данъчните приходи е с над 5 млн.лева спрямо първоначално заложеното.

Най-голям ръст бележи събираемостта на данъка върху превозните средства -с 4.5 млн.лева и с над 1 млн.лева от данъка върху недвижими имоти. Причината повече варненци с автомобили да започнат да плащат задълженията си е интегрираната система с КАТ, която дава цялата информация за регистрираните превозни средства. Повече пари от данък сгради са вкарани в местната хазна от активното събиране на стари и просрочени задължения.

"От туристическия данък са постъпили 300 000 лева повече от заложените 4 млн.лева, което се дължи на по-добрия летен сезон в сравнение с предни години. Работим в посока за увеличаване на приходната част на данъците, включително и със събираемостта на такса смет, да стигнем ръст от 10 млн.лева" , посочи зам.-кметът.

Предстои актуализацията на бюджета на Варна да бъде одобрена на предстоящата сесия на ОбС от 243 700 000 лева на 253 870 000 лева. Има завишение на разходната част в макрорамката, което идва от допълнителните средства, отпуснати за справяне с последствията от бедствието в „Аспарухово“, както и от допълнително пари за образование. Изхарчени са и с около 3 милиона лева повече за социални дейности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България