Община Варна е осигурила профилактика на над 2500 души

Повече от 2500 варненци са се възползвали от общинските програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве през миналата година, отчетоха от общинската дирекция "Здравеопазване". Две трети от ползвателите са били деца.

Над 1000 малчугани са преминали профилактични прегледи на очите, други 600 ученици от първи и втори клас са били обучени от стоматолози от "Дентален център I" да пазят зъбите си здрави. Специалисти от Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина са помогнали на 130 деца с наднормено тегло да променят хранителните си навици по програмата "Аз успявам", а 265 техни връстници са били обучени да спазват активен двигателен и хигиенно-диетичен режим, за да се преборят с гръбначни изкривявания. За възрастните жители на града общината е осигурила скринингови прегледи за глаукома.

По съвместен проект с МБАЛ "Св. Анна" 400 души са си направили безплатни изследвания за сънна апнея, които не се поемат от здравната каса. Профилактичните програми ще продължат и тази година, уточниха от дирекция "Здравеопазване".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони