Община Варна осигури 1,2 млн. лв. за снегопочистване

Мека зима край морето вещаят синоптиците

1,2 млн. лв. са заложени в бюджета на Варна за снегопочистване, като при нужда средствата ще бъдат увеличени. Това заяви зам.-кметът Христо Иванов на заседание за готовността за зимата.

Подготовката за студените месеци вече е приключила, отчетоха представители на "ВиК", "Енерго Про", "Градски транспорт" и общинските дирекции. Училищата, детските градини, яслите и социалните заведения са заредени с гориво и имат алтернативно отопление. Осигурени са запаси от продукти за нуждите на социалния патронаж и детските кухни, а в общинския приют има 72 свободни места за бездомници.

50 дежурни екипа, снабдени с нова техника ще дежурят денонощно за отстраняване на аварии по електропреносната мрежа на територията на общината. От дирекция "Инженерна инфраструктура" уточниха, че вече са сключени договори с 4 фирми за зимно поддържане на уличната мрежа в петте района на града. Контрактите са до края на март. Според тях при влошаване на времето във всеки район трябва да бдят денонощно дежурни екипи и да работят минимум по 5 машини.

"Всички са снабдени с GPS, за да плащаме само за реално извършена работа, а контрол ще упражняват на терен и представители на районните кметства", коментира Христо Иванов.

Според него до 30 март метеорологичните прогнози ще се следят ежедневно, за да се реагира бързо при рязко влошаване на времето. Такова не се очаква до Нова година, съобщи Венета Тодорова от варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология. Според сезонната прогноза зимата край морето ще е мека с валежи под нормите.

Студен фронт се очаква да премине над страната от 4 до 6 декември, когато в Северна България ще се образува тънка снежна покривка. Заради все още топлата морска вода обаче по крайбрежието до Нова година няма да вали сняг, а прогнозите за януари са да е малко по-топъл от първия месец на тази година.

Коментари

Задължително поле