В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Средно по 2872 лева имаме за втора пенсия

Община Велико Търново въвежда мобилна система за сигурност по подобие на разработки за ЮАР и САЩ

Снимка-Община Велико Търново

Община Велико Търново въвежда нова мобилна система за сигурност, която ще допълни функциите на телефон 112.

Името на продукта е „Безопасност 365“, а подобни са разработвани до момента за ЮАР и САЩ. Системата ще е на две платформи – интернет сайт, който ще е като команден център и мобилно приложение за телефон. Това съобщи при представяне на проекта един от неговите създатели Невен Боянов. Системата ще улесни реакцията на отговорните институции при евентуални наводнения, пожари, земетресения, природни бедствия, прояви на тероризъм и насилие, както и при епидемии и пандемии.

„Ние знаем, че организациите, които се занимават с решаването на тези проблеми, си вършат работата добре, но има някои проблеми, които се нуждаят от по-голямо внимание. Сред тях са липсата на достатъчно актуална информация за дадено събитие, която да бъде получена директно в центъра, занимаващ с проблематиката. Много важна е и достоверността на тази информация, като един от начините за гаранция са географските координати, които ще се получават. Целим и подобряване на координацията между гражданите и институциите, чрез използване на такива модерни средства за комуникация като мобилни телефони – от мястото на събитието към командния център и обратно“, обясни специалистът.

Целта на новата система не е да замени съществуващите като тел. 112, а да ги обогати. Чрез нея информация, освен устно, ще може да се подава и чрез снимки и видеоматериали. Друг плюс е това, че хората, които използват приложението, ще получават актуална информация, за което не е нужда постоянна връзка към интернет. Гражданите ще имат възможност и да изпращат сигнали. Към момента се провежда тестване на прототипа, предстои обучение на служители от Община Велико Търново и реалното и въвеждане в действие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете