Община Велико Търново на 12-о място по ниво на безработица

Община Велико Търново е на дванадесето място по ниво на безработица в страната, информира директорът на Бюрото по труда в старата столица Обрешко Нечев.По- добри са показателите в общини като София, Бургас, Варна и Добрич. Пловдив, Стара Загора, Габрово и Севлиево са доста след Велико Търново по този критерий, посочи Нечев.

Равнището на безработицата в региона бележи спад, като за миналия месец е било 5,2%. Такива данни не са били регистрирани от есента на 2008 година, обясни Обрешко Нечев. През юли регистрираните в Бюрото по труда, обслужващо общините Велико Търново, Елена и Златарица, са били близо 2500.

Новорегистрирани са 295 души, които са били освободени от секторите аграрен, индустрия, услуги. През юли работодателите са заявили в Бюрото по труда 362 свободни позиции, като голяма част от тях са за лица без квалификация. За едно работно място са се кокурирали трима души.

Бюрото по труда планира в края на септември да организира поредната трудова борса, която ще даде възможност на търсещите заетост директно да контактуват с работодателите. Акцентът ще бъде насочен към младите хора, коментира Обрешко Нечев.

Коментари

Задължително поле