Убиец влиза за 25 години зад решетките 23-годишният Тодор отърва доживотния затвор заради съкратен процес

Джулиана Гани и годеникът й пускат обща песен, осмиваща Ричард Величков

Премиерът Борисов: Партньорството между България и Израел продължава да е отлично във всички сфери

Дядо блъсна с колата си баба на пешеходна пътека

Съдът спря делото за преместването на Куйович

И това видяхме…

Антония Петрова-Батинкова с нови снимки от двумесечната й почивка в Гърция

Елен връхлетял върху кола, тя пък ударила друг автомобил

„Фолксваген” потвърди, че отлага решението за изграждане на завод в Турция заради военната офанзива в Сирия

Боян Магдалинчев за позицията на председателя на ВКС по делото „Полфрийман“: Поведението на Лозан Панов е недопустимо

Бургазлийка спечели първо място

Медици: Психиатриите се превърнаха принудително в социални домове 2/3 от хората с психични проблеми не се лекуват от страх, че обществото ще ги отхвърли

Влак удари кола на прелеза в село Кубратово, жена е загинала

Община Велико Търново отчете завидни резултати на ограничаване популацията от безстопанствените кучета

Снимка: Архив

Във връзка с въвеждането на електронен Регистър за административна регистрация на домашни кучета с „Ветеринарен модул“ Община Велико Търново отчита много добри резултати от реализация на устойчивите си политики за ограничаване популацията от безстопанствени кучета.

По време на проведената презентация на ветеринарния модул, където бяха представени предимствата и възможностите на Регистъра на всички практикуващи ветеринарни лекари в общината бяха отчетени много добри резултати.

Общината системно работи по реализиране на възложените и по Закона за ветеринарномедицинска дейност /ЗВМД/ и Закона за защита на животните /ЗЗЖ/ дейности.

Успешно се изпълнява Общинска програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета. , както и Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регламентиране правилата за отглеждане на кучета на територията на Община В. Търново.

Основен проблем с бездомните кучета е липсата на адекватен контрол от страна на стопаните върху популацията на домашни кучета.

Популяризират се ползите от кастрацията на домашни кучета, контрол върху изискванията за отглеждане на домашни кучета.

За пети пореден път бе проведена съвместна кампания с фондация „Четири лапи“ за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и котки на територията на общината. Кампанията е пример за успешно партньорство между местната власт и неправителствения сектор по обществено значими каузи. За да стимулира собствениците на домашни кучета да предотвратят нежелано поколение на техните любимци, Община Велико Търново извършва и безплатна кастрация на домашни кучета и котки.

Община Велико Търново има изграден и много добре функциониращ приют за безстопанствени кучета с капацитет 80 места, като с приоритет се настаняват болни и агресивни животни. Със специални кампании се стимулира осиновяването на животни.

Община Велико Търново има сключен договор с ЕТ „Пролет-Й. Йорданов”, в изпълнение на който безстопанствените кучета се залавят и се настаняват в Общинския приют. Прилага им се вътрешно и външно обезпаразитяване, и кастрация.

От месец октомври е въведен и Електронен регистър за административно регистриране на домашни кучета и Ветеринарен модул. Той бе представен пред практикуващите ветеринарни лекари. През месец ноември предстои обучение с кметове и кметски наместници в общината за работа с Регистъра.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.