Община Велико Търново прехвърля 10 язовира на държавата

Водоемът в Леденик "плаче" за спешен ремонт

 

Общо 10 язовира ще прехвърли община Велико Търново на държавата за стопанисване. Според влезлия в сила през юли Закон за водите общините могат да прехвърлят собствеността си на държавата до 7 октомври в решение на общинските съвети по места.

Велико Търново ще даде на държавата язовир „Ябила” в Балван, три язовира в Емен, водоема в Къпиново, този в Килифарево, язовира в Леденик, микроязовир „Вятъра” в Присово, микроязовира в Пчелище и водоем в Ялово.

Държавата вече създаде предприятие с актив от 500 млн. лв., което ще ремонтира водоемите в страната. Според и5зготвения списък 417 язовира се нуждаят от спешен ремонт, като в община Велико Търново това е язовирът в Леденик. Ако общината не го прехвърли на държавата, ще трябва после да възстанови на държавното предприятие сумата за извършения ремонт.

В същото време общината търси за пореден път наемател за язовира в Миндя, след като последният се е отказал. Водоемът е с площ 65 дка и се отдава при минимална годишна цена от 2 640 лв. с ДДС. В конкурса могат да участват лица, отговарящи на изискванията за „оператор на язовирна стена” по смисъла на Закона за водите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони