Община Велико Търново с нов официален интернет портал

Стартира изцяло обновеният официален Интернет портал на Община Велико Търново – www.veliko-tarnovo.bg, с нова визия и широк набор от функционалности. Богатото съдържание на информация, предоставяна от общината, е организирана в нови раздели, които помагат за по-лесно и достъпно намиране на необходимата информация, посредством визия, ориентирана към потребителите. 

Проектът е ключов приоритет и е част от предприетите инициативи на Община Велико Търново за прозрачност в общинското управление, с непрекъснат процес на развитие, подобряване и усъвършенстване на технологичната и организационна основа, в който активно участие има гражданското общество. 

Новата платформа представя единна точка за достъп до ключови инициативи, новини, проекти, инвестиционно портфолио, културен афиш и важни събития; прозрачност, достъпност и наличност на общинска и важна за гражданите и бизнеса информация; лесен и удобен достъп до всички административни структури и административни услуги; възможност за заявяване и заплащане на електронни услуги, спестявайки време, усилия и пари на гражданите и бизнеса; проследяване на процеса за предоставяне на услугите и сроковете по изпълнение.

Сред основните акценти в новото виртуално пространство на Велико Търново са:

Съвременен графичен дизайн с традиционни цветове и елементи от идентичността на общината. Функционално навигационно меню, с ясно отличаващи се секции и акценти, балансирано графично съдържание и индивидуална запомняща се визия.

Едно от основните предимства на новия Интернет портал е адаптивността на интерфейса му към всякакви устройства, като се визуализира и разглежда с необходимата коректност на визия за мобилни телефони, таблети, компютри и дори телевизори. Адаптивността не е единствено промяна на размера спрямо екрана, но и оптимизиране на работни процеси за различните устройства – чрез мишка или чрез допир (touch), скриване или показване на различни елементи, промяна на поведението им за визуализация и други техники, така че новият общински портал да е удобен за експлоатация за най-използваните в днешно време устройства.

Бързина на зареждане. Редовните посетители на сайта ще забележат чувствително подобрение за бързината на зареждане. Въпреки огромния обем от информация, същата може да бъде намерена бързо както при следване на навигационното меню, така и с новата търсачка на портала.

При разработката на новия общински Интернет портал са спазени всички изисквания за достъпност и нормативна база, включително Правила за институционална идентичност на интернет страниците и портали на държавната администрация и Наредба за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги. В допълнение на това е и новото меню за достъпност за посетители с намалено зрение, налично от всяка страница на портала.

Съдържание на портала. Новата организация на информацията в сайта ще помогне на посетителите да намерят бързо търсената от тях информация, включително с интегрирана функционалност за мултиезичност на съдържание. Обособени са отделни раздели за всяка от дейностите в общината – Култура и туризъм, Образование, Икономика и финанси, Здравеопазване, Социални дейности, Околна среда, Строителство, Спорт, Местни данъци и такси.

Достъпна е информация за всички електронни услуги, предоставяни от общината, с връзка до всяка електронна административна услуга, навигираща към съответната секция в Единен портал за достъп до електронни административни услуги, с възможност за заплащане чрез Единна входна точка за електронни плащания за централната и местната администрация, както и проследяване за цялостния вход на заявената електронна услуга посредством регистриран профил в Система за сигурно електронно връчване. Налична е детайлна информация за предоставяне на услуга, навигираща към съответната секция в Административен регистър и Списък с услуги - предоставяни от общински администрации.

Община Велико Търново предоставя достъп до актове, заявления и данни, във връзка с предоставяне на услуги както чрез система за сигурно електронно връчване, така и посредством достъп до текущото състояние на предоставяната услуга, касаеща модул с генериран код за достъп до определена преписка, за проследяване на нейното състояние, както и реализирана онлайн справка и плащане на данъци и ТБО.

Наличен е директен достъп и до информационни системи за централизирано електронно класиране за прием на деца в детски градини и яслени групи, и прием в първи клас, на територията на Община Велико Търново.
o Визуализирана посредством страничен панел на всяка уеб страница, налична е Интернет услугата Free Call, улесняваща връзката с гражданите и бизнеса, посредством безплатно обаждане или изпращане на съобщение до общинската администрация.

Наличен е модул „Обществено обсъждане“, свързан с директно участие на гражданите и структурите на гражданското общество в управлението и вземането на ключови решения за общината, чрез реализиране на приоритетни европейски насоки за развитие на електронното управление, интерактивно онлайн обществено обсъждане, работеща система за реално и интерактивно, прозрачно отчитане на всяко мнение и позиция.

Посредством модул „Обществен мониторинг“ е реализирано наблюдение и проследяване на работни процеси по ключови за общината дейности относно снегопочистване и опесъчаване на територията на общината, с възможност за надграждане на функционалности за визуализация на дейности по сметосъбиране и обществен транспорт. В тази секция е налице мониторинг в реално време на качеството на атмосферния въздух, посредством визуализиране на данни от автоматични измервателни станции, следящи непрекъснато за нивото на фини прахови частици и чистота на въздуха в град Велико Търново. Налична е и нова интерактивна карта относно временна организация на движението, касаеща мониторинг на ремонтни дейности, затворени участъци, ограничени зони и др.

Обновен е и модул „Инвестиционна дестинация Велико Търново“, свързан с местна икономика, локация и свързаност, комунални услуги, инвестиционни проекти, основни инвеститори, земя и пазар на имоти, с визуализация на интерактивни графики и анализи на данни. В тази секция е налично и уеб ГИС приложение, даващо информация за инвестиционните проекти в Община Велико Търново, както и: предстоящи, текущи и приключили ремонти; различни строителни дейности; параметри; изображения; локация на обекти, както и тип – сгради, съоръжения, линейна инфраструктура, ВиК и др. Предоставена е възможност за разглеждане на допълнителни данни, включително информация за статус на проектите – планирани, активни или завършени.

За тези потребители, които искат да са постоянно в час със случващото се в общината, е налична опция за абонамент за информационен бюлетин, осигуряващо ежедневно получаване на актуалните новини и съобщения директно в електронната си пощенска кутия.

Визията на новия портал е основа за предстоящото обновление на система и мобилно приложение за сигнали „Гражданите - Велико Търново”, нов смарт портал на общината, мобилно приложение за комуникация на граждани с Великотърновски общински съвет, и предстоящо надграждане на общинския портал с модул „Регистър растителност“ и модул „Регистър съоръжения за отпадъци“.

Очаквайте скоро и още много удобни интерактивни и информативни функции от новото виртуално присъствие на община Велико Търново в интернет пространството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони